Za vším hledej ořech

Jsou mimořádnou potravinou, v současných měřítkách by určitě unesly
i označení superpotravina. Ořechy jsou cenným zdrojem vitamínů, minerálů
a nenasycených mastných kyselin. Saháme po nich, když potřebujeme zahnat hlad, nabudit tělo přívalem nové energie, zvýšit myšlenkovou aktivitu, nebo si zajistit psychickou pohodu… Nezřídka také představují alternativu, ať už
v podobě pečení bez mouky, tak v podobě populárního nemléka z ořechových jader.

Proč jsou vlastně ořechy tak super a proč by stálo za to mít jejich stabilní zásobu v domácí spíži?
Hlavně proto, že mají vážně variabilní využití. Na konci najdete seznam receptů z blogu, kde ořechy hrají důležitou roli (a to jsem určitě na některý zapomněla). Další výrazná stránka je ta zdravotní. Obecně konzumace ořechů předchází vzniku kardiovaskulárních chorob, přispívá ke zdravým vlasům, nehtům a dobré náladě. Prostě hrst ořechů je takové všelék proti chmurám.

Vlašské ořechy
Všimli jste si někdy, že vyloupnutý vlašský ořech trochu připomíná lidský mozek? Ne nadarmo! Vlašáky obsahují spoustu zdravých nenasycených mastných kyselin, které pozitivně působí na paměť! Příznivý vliv mají ale i na ledviny, plíce, tlusté střevo i astma. Akorát bacha, mají kolem 70 % tuků, což taky znamená, že jsou poměrně kalorické. A to jste věděli, že pekanové ořechy jsou vlastně jen odrůdou těch vlašských?

Mandle
Ze všech ořechů obsahují nejvíce vlákniny, tudíž jsou ideálním pomocníkem při střevních a trávicích potížích, ale také při hubnutí. Zároveň obsahují minimum sacharidů, regulují obsah cukru v krvi a významně snižují riziko vzniku kardiovaskulárních chorob. Takže ideální netloustnoucí ořechy bez sacharidů a ještě s podporou hubnutí!

Lískové oříšky
Lískové oříšky jsou tradičně spojovány s moudrostí a plodností. Obsahují spoustu bílkovin, minerálů a polynenasycených mastných kyselin, mimo jiné látku betasisterol, která je velmi účinná při snižování cholesterolu. Pomáhají celkovému posílení organismu a při nervových chorobách. Dále se jim přisuzuje schopnost uvolnit stres a rozpouštět ledvinové kameny. Jejich mírnou nevýhodou je, že patří k hůře stravitelným oříškům.

Arašídy
Arašídy čili plody podzemnice olejné nebo taky buráky – si vyberte :-) obsahují velké množství bioaktivní látky resveratrol, která působí preventivně proti stárnutí a zlepšuje celkovou vytrvalost organismu. Mají pozitivní vliv na snížení rizika vzniku zubního kazu, pomáhají při některých kožních onemocněních, chrání nervy a podporují krvetvorbu. Arašídy prý (obdobně jako jiné ořechy) lze úspěšně využít při léčbě neuróz a proti depresím. Už chápete, proč ve vyspělých civilizacích tolik frčí arašídové máslo?! ;-)

Kešu ořechy
Tyto čím dál oblíbenější oříšky obsahují mnoho stopových prvků – hlavně hořčík, železo a zinek. Jejich výhodou je hodně vitamínu B, který pomáhá lepší funkci nervů, svalů a také k udržení dobrého psychického stavu. Kešu oříšky dokáží potlačit migrénu a chudokrevnost a naopak posílit imunitu. Jo a taky jsou vedle kokosového ořechu jedny z těch, co mají méně než poloviční obsah tuků! ;-)

Para ořechy
Brazilské ořechy zrající jako semena vysokých stromů v deštných pralesích. Jsou to plody s vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin, které napomáhají krásné pleti bez vrásek (ale opět, jsou poměrně tučné). Jejich další významnou složkou je selen, který působí preventivně proti rakovině, kornatění tepen či cirhóze jater. Koncentrace selenu je dokonce tak vysoká, že byste si měli hlídat, abyste se jím při žvýkání těchto ořechů nakonec nepředávkovali…(prý vám postačí tři kusy těchto ořechů denně).

Makadamové ořechy
Jsou považovány za jedny z nejzdravějších ořechů díky svému obsahu jednoduchých nenasycených tuků. Mají vysoký podíl vitamínu B, E, hořčíku a manganu. Pomáhají snižovat cholesterol, posilují srdce a působí jako antioxidanty. Podporují růst svalové hmoty a zpomalují proces stárnutí pokožky (olej z ořechů ji vyhlazuje, zpevňuje a vyživuje). Patří k nejtučnějším a zároveň nejdražším ořechům.

Pistácie
Z hlediska nenasycených mastných kyselin a minerálů patří mezi nejvýživnější ořechy. Díky vysokému obsahu draslíku jsou prospěšné pro srdce, mimo jiné upravují krevní tlak a využívají se k léčbě rakoviny. Jsou také velmi užitečné při udržování zdravé hmotnosti. Takže další hubnoucí pomocníci se skvělou chutí a dalšími doprovodnými bonusy! ;-)

A jak všechny ty ořechy kreativně využít?

Reklamy