Pesto na sto způsobů

Jaro je úžasné období. Všechno pučí, kvete a z půdy raší první rostlinky, včetně zeleniny a bylinek. S tím souvisí i obroda toho, s čím pracujeme při vaření. Já proto volám: Pusťte do své kuchyně pesto! ;-)

Většina z nás zná hlavně pesto bazalkové – nestárnoucí klasiku, která dala základ této zelené omáčce z Itálie. Pesto si však můžete připravit skutečně takřka na sto způsobů, několik tipů dávám níže na stránce.

Tradiční pesto by se mělo připravovat v hmoždíři (od toho pochází i jeho název pestare – tlouci), na jeho chuti se však nijak nepodepíše, pokud si trochu vypomůžeme moderními pomůckami – v tomto případě mixérem.

Nejdůležitější ingrediencí jsou vlastně jen tři věci – zvolená surovina/bylina, kvalitní rostlinný olej (nejčastěji olivový) a sůl. Dle chuti a potřeby regulovat konzistenci se pak často přidávají ještě oříšky (kešu, piniové, mandle, vlašské nebo také slunečnicová semínka), česnek, kvalitní sýr parmazánového typu, případně trocha šťávy z citronu či limetky.

Jinak pokud se ptáte: Fajn, pesto, ale co s ním? Škála je poměrně široká. Jak už zaznělo, pesto je tradiční záležitost s původem v Itálii, i proto se skvěle vyjímá zejména v italské kuchyni. Rozetřenou směs bylinek a listů všeho druhu využijete na těstoviny, rizoto, zapečené bagety, krutony do polévky, jednohubky, zdobení polévek a masa a všude tam, kde vám fantazie dovolí.

Domácí pesto skladujte v dobře uzavřených sklenicích, v chladničce by rozhodně mělo vydržet aspoň tři týdny.

A z čeho všeho si tedy pesto lze připravit?

  • z medvědího česneku – jarní superhrdina, který vás rozhodně postaví na nohy! Pesto je navíc nejlepší variantou, jak si aroma a chuť této jarní rostlinky zachovat, pokud ji nezpracujete za čerstva.
  • z rukoly – hrst rukoly smíchejte s olejem, mandlemi a sýrem. Rukola je sama o sobě štiplavá, takže s případným přidáním česneku nakládejte s mírou
  • z hrášku, kterému velmi svědčí kombinace s mátou
  • ze zahradních bylinek a jejich různé kombinace (koriandr, tymián, rozmarýn, petržel kudrnka, šalvěj)
  • ze zeleného chřestuk čerstvému chřestu do mixéru kromě tradičních ingrediencí (olej, česnek, sůl) přidejte slunečnicová semínka a citronovou šťávu
  • ze špenátu – nejvíce mu to sluší v kombinaci s výraznými piniovými oříšky a ořechovým olejem namísto olivového
  • z listů a natě rostlin, jimž obvykle konzumujeme jinou část, tj. ředkvičky či mrkev, podmínkou nicméně je, aby listy či nať byly čerstvé a zelené, nikoli ovadlé
  • ze všeho zeleného, co vás napadne a najdete na zahradě (listy pampelišky, jitrocele, kopřivy…)
  • červené pesto se také často dělá ze sušených rajčat
  • lahodné pesto, které ladí se sýry i masem, vytvoříte z ořechů. Zkuste třeba vlašské ořechy a dolaďte jimi grilovaný hermelín.

Určitě se najdou další suroviny, na které jsem zatím nevzpomněla. Rozhodně se  nebojte zkoušet a experimentovat. Uvidíte, že není nic jednoduššího, než si uvařit hrnec těstovin, smíchat je s trochou pesta a sýra, přidat třeba cherry rajčátka a máte královskou večeři za minimum času. Krásné a chutné jaro/léto…! ;-)

Reklamy