Mandlové máslo

Je to další boom. Ořechová másla dobývají naše srdce a chuťové pohárky. Arašídové máslo je v americké kuchyni naprostý základ všeho, pomalu se ale dostávají ke slovu i jiné ořechy.

A vy si můžete takové máslo udělat klidně i doma a to podle vašich chuťových preferencí – je libo kešu oříšky, mandle nebo dokonce pistácie? O prospěšnosti jednotlivých ořechů si můžete počíst třeba zde.

Já vsadila na nejdostupnější mandle. Stačí vlastně jen ty a trochu za studena lisovaného oleje. Úplným ideálem je ořechový olej, nic ale nezkazíte ani olejem kokosovým. Jestli koupíte loupané či neloupané mandle – to je na vás, každopádně slupku doporučuju odstranit (pomocí horké vody). Podle některých receptů  byste měli mandle ponořit přes noc do vody, nechat nabobtnat, pak zase pěkně usušit a teprve poté z nich mixovat máslo. Mně to přijde složité a náročné na časovou logistiku a myslím, že se to stejně dobře obejde bez této procedury.

Takže jsem to udělala jednoduše:

Do nádobky mixéru jsem nasypala hrnek loupaný mandlí a mixovala a mixovala. Je lepší vždycky na chvíli přestat, setřít zbloudilé kousky mandlí ze stěny nádobky a zase pokračovat. Mixér vás nejspíš nebude mít rád, ale když mu takovou zátěž nebudete nakládat denně, měl by to zvládnout.

Aby konzistence mixovaných mandlí snadněji přiblížila máslovitému charakteru, přidala jsem k rozmixovaným mandlím po několika minutách lžíci kokosového oleje. A pak zase mixovala a mixovala, dokud jsem nebyla spokojená s výslednou konzistencí. Nechci strašit, ale celé to bude trvat zhruba 20 minut.

Dle chuti si pak hotové mandlové máslo můžete jemně osolit nebo jinak dochutit (třeba vanilkou nebo sladkým sirupem).

Využití másla:

Dále jako dochucovadlo snídaňových kaší, dezertů či krémů na cupcakes…

Reklamy