Jak na bylinky před zimou?

Nevím, jak to máte vy, ale roční cyklus jaro-léto-podzim-zima se u nás doma těsně pojí s životní fází bylinek na balkóně. Na jaře s nadšením kupuju rostlinky v květináčích na trzích, abych je následně s vydatnou pomocí staršího dítěte (a kupou hlíny všude kolem) přesadila a definitivně si potvrdila, že příroda se probudila k životu. V létě se o bylinky starám, sklízím je a přidávám do jídla. Na podzim se snažím usměrnit a zužitkovat přebujelou bylinnou vegetaci s cílem uchovat bylinné aroma na horší časy, neb v zimě té péči moc nedám a rostlinky nechávám vlastnímu (povětšinou nemilému) osudu s vědomím, že na jaře si zase obnovím svůj „bylinný park“.

Vnímáte-li to podobně, je načase posbírat pár tipů, jak sílu bylinek uchovat přes zimu, než začneme zase na jaře vysazovat nové rostlinky plné vůně a chuti.

Ve zkratce: bylinky můžete zamrazit, usušit, zakonzervovat v oleji, v octě, vyrobit si domácí tinkturu nebo léčivý sirup. Pro každý druh se hodí něco jiného, proto jsem se pokusila posbírat tipy, co s čím.

  • snítky rozmarýnu, tymiánu, oregána či majoránky svažte do kytiček a dejte sušit (ideálně zavěste do prostoru – třeba na garnýž od záclon). Tyto bylinky sušením rozvíjí své aroma, po usušení s nimi lze v kuchyni nadále pracovat obdobně jako s čerstvými. Skvělým tipem je pak s pomocí usušených snítek vytvořit dárkové bylinné směsi. Doplňte bylinky o sušený česnek, rajčata, chilli papričky, citronovou kůru nebo krystalky soli, nasypte do malých kořenek a krásný dárek máte na světě!
  • máta či meduňka jsou na sušení méně vhodné, když už, můžete z nich zkusit vytvořit jednoduché čajové pytlíčky (skladujte je však v uzavřené nádobě, ať vám nevyprchají voňavé látky). Pokud mátu využíváte do nápojů, zamrazte si její lístky v ledových kostkách. Meduňkové aroma na saláty si zase můžete zachovat díky domácímu meduňkovému octu (čerstvé listy zalijte jablečným octem a nechte pár týdnů odležet). Obě bylinky se pak skvěle hodí na výrobu domácího sirupu – máta na posílení imunity a podporu trávení, meduňka zase na zdravý spánek.
  • bazalku využijte na výrobu domácího pesta nebo ochuceného oleje (listy spolu se stonkem spařte, rozmixujte s olivovým olejem, uložte na den do lednice a pak přeceďte; nechávat celé listy naložené v oleji příliš nedoporučuji, mohou časem zčernat).  Pesto či olej vám svým aromatem skvěle nahradí čerstvé listy například v těstovinách. Chcete-li využít bazalku nasladko (ideálně k malinám či jahodám), pak jí bude dobře slušet bazalkový cukr.
  • kytičku petržele a pažitky můžeme mít čerstvé po ruce ve skleničce s vodou, vydrží takhle až 14 dní, v ledničce i déle. Zbylé rostlinky můžeme nasekat, nasypat do pytlíku a zamrazit. Nebo si vyrobit domácí bylinkové máslo.
  • koriandr, libeček či saturejku si zamrazte. Pak je stačí dát do pokrmu těsně před koncem vaření, díky tomu si zachovají dojem čerstvosti. Nebo je nasekejte nadrobno a vytvořte zelenou ochucenou sůl.
  • z šalvěje zkuste vyrobit domácí víno (sušené listy zalijte bílým vínem a nechte několik dnů louhovat v chladu). Podporuje trávení a posíluje psychiku. Šalvěj můžete také sušit či zmrazit.

Při sušení bylinek si dejte pozor, aby nebyly na přímém slunci a zároveň ve vlhkém prostředí (například v kuchyni nebo nedejbože v koupelně :-) ). Také jsem vyčetla pravidlo, že by teplota během sušení neměla přesáhnout 35°C (chcete-li například svěřit svou bylinnou sklizeň troubě).

Můžete zkusit i moderní metodu sušení, tj. zabalit snítky bylinek do papírového ubrousku a vložit na 3-5 minut do mikrovlnné trouby. Zkusila jsem to s mátou (která je společně s meduňkou při běžném sušení náchylná k plesnivění) a výsledek mě mile překvapil! Na mátový čaj ideální varianta (kolik tahle forma sušení zabije prospěšných látek nevím, ale aroma uchovává dobře! :-) ).

Jinak jsem vyčetla, že v případě zazimování bylinek za oknem by se mělo mírnit zalévání a vůbec by se neměly přihnojovat, asi aby mohly najet na zimní polospánek :-) V případě pěstování v místnosti je zase problémem suchý vzduch ve vytápěných prostorách, který oněm (povětšinou středomořským) druhům rostlin nevyhovuje, takže by se jim mělo vypomáhat rosením. Jedná-li se o vzrostlé rostliny, pak údajně většina zahradních bylin snese i mrazivé počasí (s výjimkou bazalky, rozmarýnu, vavřínu či citrónové trávy). Mně tedy během zimy většinou zahyne všechno, ale to nevadí, vždycky vím, že ve spíži se ještě nějaká ta bylinná směs najde a jaro zase přinese novou vlnu zeleně!

Reklamy