Granola – zapečené müsli

Je to vlastně taková jednodušší a variabilnější variace na domácí müsli tyčinky. Když jsem před lety bydlela na studentském bytě, zapečené müsli tehdy často zachraňovalo mé snídaně. Samozřejmě kupované. Přitom udělat si doma vlastní je snadné, namícháte si do něj to, co máte rádi, a ještě ho můžete věnovat jako příjemný dárek.

O co se to vlastně jedná? V podstatě o směs ovesných vloček, semínek a ořechů, které promícháte s medem a olejem a necháte zapéct v troubě. Tak jednoduché to je. Přidat pak můžete kdeco – kokos, sušené ovoce, čokoládu… A nebo jenom bílý jogurt a čerstvé ovoce. Snídat budete hnedle s radostí.

Granolu můžete využít variabilně i do dalších receptů – například z ní udělat základ zdravého (třeba i nepečeného) cheesecaku nebo snídaňových muffinů.

Jak (a z čeho) jsem si granolu připravila já?

  • hrnek ovesných vloček
  • půl hrnku mandlí
  • půl hrnku vlašských ořechů (slušely by tomu i lískové ořechy, leč moje drahá polovička je na ně alergická :-( )
  • půl hrnku slunečnicových semínek
  • 3 lžičky chia semínek
  • 3 lžičky lněného semínka
  • 3 lžičky třtinového cukru
  • 3 lžičky kokosových chipsů
  • 3 lžíce medu
  • 3 lžíce kokosového oleje (lze nahradit i jiným olejem či máslem)
  • 3 lžíce mletého kokosu

Olej s medem rozehřejte a promíchejte, všechny ostatní suroviny smíchejte (já nakonec dala mletý kokos až do zapečené granoly, jak to zkusíte vy, je na vás), přelijte medovo-olejovou směsí a pořádně promíchejte, aby ani semínko nezůstalo suché :-)

Směs rozložte na plech vyložený pečicím papírem a zapékejte v rozehřáté troubě na 160 °C asi 15 minut. Průběžně pomalu zlátnoucí směs prohrábněte, aby se semínka a ořechy pěkně zapekly ze všech stran.

Po vytažení z trouby nechte proschnout, následně nadrťte na menší kousky a skladujte v uzavřené nádobě.

Když pak granolou naplníte pěkné zavařovačky, přidáte kokos či čokoládu a sušené ovoce, budete mít rovnou i efektní dáreček!