Domácí kokosové mléko

Je to poklad, který se stále častěji stává součástí našich kuchyní a našeho vaření. Například v lednovém čísle magazínu Albert jsem viděla kokosové mléko téměř v polovině všech receptů!

Nejefektivnější způsob, jak si kokosové mléko opatřit, je následující:

1 hrnek strouhaného kokosu zalijte 2 hrnky vlažné vody a na plné obrátky mixujte několik minut (máte-li stolní mixér, budete to mít bez práce, lze to ale i s mixérem tyčovým).
Výslednou tekutinu přes plátno, gázu nebo bavlněnou plínku přeceďte do připravené nádobky. Z daného množství budete mít zhruba 0,5 litru kokosového mléka.

Jako vedlejší produkt vám zbude hrst kokosové mouky, kterou nechte proschnout a následně prosejte do misky nebo skleničky a použijte třeba na zdobení moučníků nebo při výrobě kokosových kuliček. Hotové mléko skladujte v chladničce.

Je to levné, je to jednoduché a hlavně je to bez zbytečných konzervantů, kterými oplývá kokosové mléko v koupených plechovkách.

Kokosové mléko je tučnější  než mléko živočišné, zároveň ale neobsahuje cholesterol. Je zdrojem mnoha vitamínů, antioxidantů a stopových prvků a díky své energetické hodnotě se doporučuje i při hubnutí. :-)

Využití mléka:

Dále obilné kaše, smoothie, dezerty, polévky s nádechem asijské kuchyně…

PS: Neděste se toho, že se vám po chvíli začne na povrchu mléka tvořit silná vrstva kokosového tuku. Je to přirozený proces, který můžete znát i z kupovaného mléka v plechovce. Stačí nádobou trochu zatřepat a složky promíchat, případně ji lehce nahřát (třeba postavením do teplé vody).

Reklamy