Citronový krém – domácí lemon curd

Lemon curd neboli citronový krém jsem poprvé vytvořila zhruba před dvěma lety, aniž bych tehdy měla tušení, že je to vlastně onen opěvovaný a vzývaný lemon curd :-)

Hledala jsem onehdá nějaký krém, kterým bych ozdobila povrch cheesecaku a recept na jednoduchý citronový krém se mi zalíbil. Teprve později jsem zjistila, že jsem vlastně narazila zlatou žílu, která nadělá parádu ve spoustě pečených i nepečených dezertů a často figuruje v receptech na makronky, cheesecaky a tartaletky.

Krém vytvoříte ze čtyř jednoduchých surovin – másla, žloutků, cukru a citronu. Možná vás dokonce překvapí, jaké konzistenci zahřátím této směsi docílíte. Hotový lemon curd má krásnou žlutavou barvu (co si budeme povídat, je to mnohem víc zásluhou žloutků než citronů) a hustou pudinkovou strukturu. Můžete ho kromě již výše zmíněného využít jako pojidlo oblíbeného dortu Pavlova nebo ho namísto šlehačky podávat jako doplněk k tradičním dortíkům a koláčům.

Co budete potřebovat:

  • 2 střední citrony, omyté a očištěné (pokud jsou chemicky ošetřené, tak je nechte chvíli odmočit v octové lázni) – z nich jemně nastrouhejte kůru (ale opatrně, opravdu jen žlutou část, jinak vám sladký krém poněkud zhořkne na jazyku) a vymačkejte šťávu, ideální množství bude cca 70 ml (stejně jako cukru)
  • 70 g krystalového cukru – buď klasický bílý anebo opravdu světlý třtinový; jiný by vám výrazně pozměnil výslednou barvu krému
  • 4 žloutky
  • 50 g másla

Všechny suroviny smíchejte a zahřívejte ve vodní lázni. Míchejte, aby se vám krém rovnoměrně prohříval a nepřichytával k nádobě. Máte hotovo zhruba za 10 minut, až krém zhoustne. Použít ho můžete hned, nebo zavřít do skleničky a uskladnit na budoucí tvoření. Pár týdnů by určitě vydržet měl.

Když navíc skleničku opatříte hezkou cedulkou a mašlí, můžete samotný krém věnovat jako velmi chutný dárek. Ocení ho hlavně mlsouni, kteří si potrpí na sladké.

Na co citronový krém využít:

Reklamy