Rybíz á la brusinky

Jestliže máte nadúrodu rybízu a máte chuť to už radši nechat špačkům, pak existuje bezpracná pomoc – rybízový džem, který napodobuje brusinky (a upotřebíte ho úplně stejně).

Rybíz je takový letní evergreen, že už asi málokdo řeší, co vlastně s ním. Anebo to naopak řeší každý rok? Těžko říct. Když jsem si já z podhůří Beskyd přivezla plnou mísu rybízu, uvažovala jsem, jak ho spotřebovat tak, aby z toho vzniklo něco smysluplného. Jistě, pokud se cítíte na přípravu rybízového vína, je to asi ta správná cesta, já se však v tomto případě necítím jako mladý chemik, který by měl v malíku kvasné procesy :-)

Je celkem jasné, že část našeho rybízu padla na tradiční rybízovou šťávu . Druhou půlku úrody jsem – na doporučení, která souzněla se směrem mých úvah – využila pro přípravu rybízového chutney ve stylu brusinek. A rozhodně jsem udělala dobře! Dokonce se divím a lituju, že jsem o tomto způsobu zpracování rybízu neuvažovala dřív. Je to naprosto jednoduché, bez práce (na to já slyším! ;-) ) a se skvělým efektem.

Takže neznáte-li a chcete-li vyzkoušet, směle do toho! Kromě odstopkování rybízu vás nečeká žádné jeho mletí, pasírování ba dokonce ani míchání!

Potřebovat budete (na tři menší skleničky):

  • cca 750 g rybízu
  • cca 300 g krupicového cukru
  • (nebo jakékoliv jiné vstupní množství, kde dodržíte rámcový poměr 2,5x méně cukru než rybízu)
  • 5 hřebíčků
  • lžička mleté skořice

Jak na to:

Do velkého hrnce oberte jednotlivé kuličky červeného rybízu, zasypte je cukrem, přidejte hřebíčky a skořici a promíchejte. Rybíz se krásně obalí do cukrové hmoty.

Nechte několik hodin odstát, ideálně přes noc. Směs krásně prolne chutě a rybíz se lépe nachystá na svou závěrečnou roli.

Poté dejte hrnec na plotýnku a zahřívejte. Důležité: nemíchejte! Rybíz vám začne probublávat – nejprve od krajů, budou se v něm tvořit takové malé sopky. Od chvíle, kdy vám začne vřít celý povrch rybízové hmoty, odpočítejte 20 minut. Opět: směs nemíchejte, v případě potřeby a strachu o spálený hrnec pouze regulujte teplotu.

Po dvaceti minutách horký rozvařený rybíz odstavte a plňte jím čisté (ideálně sterilované) sklenice. Já dle tipu Cat and cook steriluju zavřené sklenice na plechu naplněném vodou v troubě na 120 °C zhruba 20 minut. (tak akorát se to prolíná s dobou vaření rybízu).

Sklenice naplněné rybízovou směsí zavíčkujte a otočte dnem vzhůru, aby se vytvořil podtlak. Stačí chvilka, rybíz má hodně pektinu a rychle tuhne, tak abyste z něj pak neměli želatinu nalepenou na víčku a u dna mezeru :-)

Rybízové chutney pak využívejte všude tam, kam byste si dopřáli brusinkovou omáčku – senzační je k hermelínu nebo sýrům obecně, užijete ho také do palačinek, ovesných kaší, jogurtů či k masu.

Takže budete-li darovat, ideální balíček bude obsahovat mimo sklenky s domácím rybízovým džemem také balení hermelínů nebo jiných vybraných sýrů ;-) 

Reklamy

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s