Meruňkový džem s levandulí

Meruňkový džem je klasika, která vás bavit musí i ve své jednoduchosti. Pokud byste ho chtěli přece jen trochu obměnit, vězte, že levandule ho skutečně pozvedne ještě výš.

Ta letošní úroda je neskutečná. Konec června a já už mám spíž naplněnou meruňkovým džemem. Nevídané! Meruňkové džemy mám snad ještě radši než jahodové – asi pozůstatek dětství, kdy jsme u babičky na prázdninách žili výhradně na domácích džemech. Jahodové byly ohrané, navíc k nim babička často přidávala rybíz, takže chápete, že když se na stole objevil vzácnější meruňkový, byla to pro nás výhra.

Kupodivu jsem v předešlých letech na meruňkový džem z domácích zdrojů neměla tolik štěstí. Meruněk bylo buď málo anebo jsem je nestihla do podoby džemu dotáhnout, protože skončily dřív napěchované v koláči :-)

Takže letos! Když jsem před pár lety v rámci „farmářských“ produktů vyzkoušila meruňkový džem s levandulí, chuť mě překvapila a věděla jsem, že příště už svoje džemové meruňky nechci jinak. Tak to zkuste ochutnat i vy, třeba vás to taky chytne…(nehledě na to, že sušená levandule uvázaná u hrdla skleničky vypadá vážně dobře)!

Co budete potřebovat (na 5 středních skleniček):

  • cca 1 kg vypeckovaných meruněk
  • cca 400 g cukru
  • šťáva z jednoho většího nebo dvou malých citronů
  • 3 lžíce citrusového pektinu (seženete ve zdravé výživě, nebo na e-shopech Pytlíci.cz, Kitchenette shop apod.) 
  • 2 lžičky sušené levandule (odrhnutých asi 8 snítek)

Jak na to:

Meruňky pokrájejte na menší kousky, vložte do hlubší misky, zasypte 3/4 cukru, přidejte šťávu z jednoho citronu a levanduli, promíchejte.

Takto nechte několik hodin odstát, ideálně, pokud si to připravíte večer, na noc šoupnete do chladničky a džem se rozhodnete vařit druhý den.

Připravte si skleničky – můžete je sterilovat v rozehřáté troubě (hlubší plech naplňte vodou, uzavřené skleničky do něj obraťte dnem vzhůru a nechte prohřát na 120°C asi tak 15 minut), mně se osvědčilo vymývání sklenic v myčce, díky čemuž jsou dostatečně čisté a nachystané na dobu plnění.

Meruňky přesypte do většího hrnce, přiveďte je postupně k varu a nechtě povařit aspoň 5 minut. Budete-li chtít jemnou konzistenci dřemu, promixujte je.

Zbylý cukr smíchejte s pektinem a vsypte do bublajících meruněk. Směs by měla začít v podstatě do minuty přirozeně želírovat. Pro vyladění chuti (a vitamínky) ještě přimíchejte zbývající citronovou šťávu a stáhněte z plamene. Chcete-li si ověřit konzistenci džemu, zkuste ho trošku kápnout na vychlazený talířek. Pokud do minutky směs  na talířku zatuhne a nestéká, máte hotovo. V opačném případě bude nutné směs ještě chvíli povařit.

Hotovým džemem plňte sklenice, které pak obracejte dnem vzhůru. Z hlediska výsledku to možná není ta nejvzhlednější varianta, ale skutečně se mi to osvědčuje stran kazivosti džemu. Pokud máte retro skleničky na gumu a klipy, dnem vzhůtu je neobracejte, ale pro jistotu je zavařte, aby vám džem s jistotou delší dobu vydržel.

Reklamy

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s