Višňový likér

Začínám se řídit jednoduchou poučkou – když už nevíš, co bys, pomůže alkohol :-)) Nečekaně to funguje i s nadměrnou úrodou ovoce, dlouho to vydrží a je to vděčné.

Kolik třešní, tolik višní. Pamatujete? (Kdo netuší, o čem je řeč, toho směřuji na film Jáchyme, hoď ho do stroje). Letos je to teda s tou úrodou mazec, vám povím. Ještě ani nezačaly prázdniny a už sklízíme třešně, meruňky, okurky, cukety…Snad se to teď trochu zpomalí, když nám s oficiálním startem léta skončilo to reálné, které nás provázelo po celý duben a květen. Já osobně nepamatuju, že bychom na Vysočině (!) sklízeli třešně už začátkem června, jako tomu letos bylo. Obecně tento rok na třešních docela frčím, když došly ty z domácích zásob, koupila jsem si krabičku na trhu a každý den uzobávala, než jsme si přivezli další várku z domácích zásob.

Teď už se sezona třešní chýlí ke konci a předává štafetu mladším ségrám-višním. Pokud se vám tedy stane, že vám tyhle peckovice polezou i ušima a už nebudete vědět, jak s nima naložit, mám pro vás tip, jak je bez velké námahy zpracovat. Podle chuti a stavu vašich zásob můžete použít klidně třešně, višně, nebo je společně nakombinovat.

Mimo zvoleného ovoce vám stačí dvě základní suroviny a pak teda trocha času. Takže až navaříte džemy, zavaříte kompoty a už nebudete vědět, na co byste úrodu ještě mohli využít, stačí najít velkou sklenici a do ní navrstvit následující:

  • cca 1,5 kg višní/ třešní
  • 400 g krystalového cukru
  • lahev bílého rumu (0,7 l)
  • volitelně pak: hřebíček, skořici, vanilku…

Jak na to:

Višně (třešně) opláchněte a navrstvete do sklenice a prosypte je cukrem. U višní s ním šetřit nemusíte, u třešní záleží, jak moc sladký výsledek preferujete. Abyste nemuseli plody pracně vypeckovávat, postačí, když mezi nimi několikrát projedete dlouhým nožem a část z nich propícháte (pustí takto více šťávy, než kdyby zůstaly všechny v pevném stavu).

Vše zalijte alkoholem, přidejte zvolené koření na doladění chuti a dejte na světlé místo louhovat aspoň po dobu tří týdnů (klidně i déle). O červíky se bát nemusíte, vyplavu vám na povrch sami a před scezením je buď posbíráte, nebo rovnou tekutinu přecedíte přes látku, kde se vám všechny nečistoty zachytí.

Chcete-li, můžete si vylouhované plody zmrazit a ponechat například do dezertů či pohárů (jen bacha na to, fakt jsou dost alkoholové!). Díky tomuto kromu budete mít zpracování višní/třešní nejen snadné a efektivní, ale ještě ke všemu takřka bezodpadové ;-)

Hotový likér přelijte do lahví a pokud ho nevypijete sami, myslete na něj, až budete potřebovat expresní dárek pro své přátele či známé. Nezkazí se vám a jednoznačně s ním zazáříte! ;-)

Reklamy

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s