Makové lívance

Lívanečky. Stala se z nich taková tradice pro příležitosti, kdy mají naše děti hlídání (což bývá tak třikrát do roka :-)) a já chci hlídacím tetám zpříjemnit náročný večer. 

Už jsem zkoušela různé – obyčejné, banánové, jogurtové… Ještě nikdy se mi je však nepodařilo před předáním dětí zároveň naaranžovat a vyfotit :-)) Osud tomu chtěl, aby se tak stalo až u těchto báječných makových lívanečků. Měla jsem doma mango, které bylo třeba spotřebovat. Původně jsem zamýšlela ho rozmixovat a vmíchat do těsta. Pak jsem ale objevila recept na makové lívance u Děvčete od plotny. A bylo vymalováno. Kdo to tady čtete delší dobu, víte, že moje maková obsese nezná hranic, takže makové lívance prostě nešlo nezkusit!

Udělala jsem pro jistotu větší dávku, protože mi vždycky chvíli trvá, než vyladím teplotu lívanečníku (tudíž první dávka většinou letí spálená do koše :-D ). Zmizely nakonec úplně bez problémů, vlastně mě trochu mrzelo, že jich pár nezůstalo ještě na ráno k snídani. Vy si je ale na snídani určitě připravte, těsto klidně umíchejte večer a ráno už jen nasmažte čerstvé křupavé lívanečky.

Na dávku cca 24 lívanečků budete potřebovat:

  • 3 vejce
  • 50 g třtinového cukru (máte-li radši sladší, klidně si přislaďte)
  • 350 ml podmáslí
  • 1 vanilkový cukr / lžička vanilkového extraktu
  • 150 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 3 lžičky prášku do pečiva (půl sáčku)
  • 100 g mletého máku

  • mango, jahody, tvaroh (v různých obměnách) a mák k podávání 

Jak na to:

Vejce s cukrem vyšlehejte do světlé nadýchané pěny. Přidejte vanilkový cukr/extrakt spolu s podmáslím a promíchejte.

V jiné misce smíchejte mouku, prášek do pečiva, špetku soli a mák. Přisypte do tekuté směsi a zapracujte do jednolitého těstíčka.

Z těsta odebírejte větší lžíci (nebo půl naběračky) a nelévejte do lívanečníku s malou vrstvou slunečnicového oleje. Smažte při nizkých teplotách, aby zůtaly lívanečky hezky světlé (a zachovaly tak svou makovou strukturu) a zároveň byly dobře propečené.

Před podávání nakrájejte na kostičky mango, přepulte jahody, naskládejte lívanečky do komínku a dozdobte tvarohem (bohužel, u nás se nacházel jen pribiňáček, ale i s ním to bylo mňam! ;-) ) a mákem.

Reklamy

1 komentář: „Makové lívance

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s