Cupcakes se slaným karamelem

Očekáváte-li mlsné koledníky, nebo si prostě jen chcete udělat radost a osladit si den, vsaďte na tyto cupcakes se slaným karamelem. Garantuju vám, že ten krém je vysoce návykový!

Nikdy nevím, jak se to stane, ale Velikonoce každým rokem přijdou tak nějak znenadání. Zatímco na Vánoce ladíme výzdobu měsíc dopředu, týden před Velikonocemi většinou narychlo vyhrabávám barevná vajíčka z loňského roku, přičemž děti se pak postarají o to, že z nich zůstane zase o pár kusů méně :-))

K příležitosti Velikonoc jsem tentokrát upekla cupcakes, neb o víkendu jsem měla od manžela zákaz trávit volný čas u trouby, ale absťák se dostavil brzo ;-) Tentokrát jsem si pro recept zašla k Děvčeti u plotny a konečně se mi podařilo udělat ten správný slaný karamel! Děkuji tímto za skvělý návod, jak na to – finta spočívá v osolení smetany, nikoli cukru!

Na 12 cupcakes budete potřebovat:

Na slaný karamel:

  • 150 g cukru krystal
  • 30 ml vody
  • 120 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička soli

Na těsto:

  • 90 g třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 120 g hladké mouky
  • 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • špetka nastrouhaného muškátového oříšku (nemusí být)
  • 60 g másla
  • 50 ml mléka

Na krém a zdobení:

  • 250 g mascarpone
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1-2 lžíce cukru moučka
  • 150 ml karamelu (cca polovina z připraveného množství)

Jak na to:

Podle ingrediencí se to zdá být složité, taky se mi do toho zprvu nechtělo, ale nezalekněte se toho, nakonec to jde krásně a cupcaky jsou hotové raz dva.

Nejprve se vrhněte do připravy karamelu. Cukr spolu s vodou začnete zahřívat na mírném ohni a nechtejte zezlátnout na karamel. Nemíchejte, pouze kontrolujte, zda se vám hmota nepřipaluje přeléváním ze strany na stranu. Pokud by se vám stalo, že se vám voda vyvaří dříve, než začne cukr zlátnout, ještě ho trochu podlijte. To nejhorší (a zároveň velmi běžné), co se může s karamelem stát je, že se vám připálí. Takže méně zkaramelizovaný je rozhodně lepší než připečený ;-)

A teď nastává ta hlavní finta – smetanu si ohřejte (třeba v mikrovlnce) a pak ji osolte! Ha! Kdyby mi tohle někdo poradil už dávno, ušetřila bych si se slaným karamelem spoustu trápení (doposud jsem vždycky solila cukr, což je samo o sobě vlastně divné, a následně jsem měla problém s chutí i konzistencí karamelu).

Jakmile má karamel požadovanou barvu a vůni, ostavte ho z plotýnky a malým pramínkem přilívejte osolenou smetanu a zašlehávejte metličkou. Pokud by se vám nějaké kousky zkaramelizovaného cukru zdrcly, nevadí, přelijete karamel přes sítko do mističky a máte krásný hladký slaný karamel…

Máslo na těsto dejte do malého rendlíčku a jemně zahřívejte, aby lehce zhnědlo a získalo ořískovou chuť – podpoříte tak výraznější chuť těsta.

Cukr společně s vejci vyšlehejte do nadýchané světlé pěny. Zapracujte mouku smíchanou s práškem do pečiva, špetkou soli a případně i muškátového oříšku. Přilijte hnědé máslo a mléko a zpracujte do hladkého těsta.

Troubu si předehřejte na 170°C. Těsto rozdělte do košíčků na cupcakes nebo do formiček tak, aby byly naplněné zhruba do dvou třetin. Šoupněte do rozehřáté trouby a pečte asi 10 – 15 minut do zlatova. Před zdobením nechejte cupcaky úplně vychladnout, aby se vám krém na nich neroztékal.

Na krém si v misce vyšlehejte mascarpone se smetanou a karamelem, chcete-li si osladit život pořádně, přidejte ještě trochu moučkového cukru. Doztobte zbývajícím karamelem, čokoládou, oříšky, nebo tematicky čokoládovými vajíčky, lentilkami či jarními kvítky… záleží na vás ;-)

Dobrou chuť a příjemné svátky jara (aby už konečně bylo, že?!).

Reklamy

1 komentář: „Cupcakes se slaným karamelem

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s