Mrkvové mini dortíky

Mrkvové buchtičky se sladkým tajemstvím z bílé čokolády uvnitř a pekanovým ořechem navrch zvládnete levou zadní a do hodiny je máte na stole. Nic naplat, čas je pro mě teď stěžejní veličina, takže vybrané recepty musí splňovat podmínku, aby mi ho neukously příliš mnoho.

Je jaro a na mě už to zase skočilo – ta potřeba opět něco upéct a naaranžovat výsledek pěkně dokupy s tulipánem :-) Tyhle mrkvové buchtičky určitě budou chutnat, ne nadarmo jsou mrkváky všemožných variací hitem v dortové komunitě (aspoň mám ten pocit z fotek na instagramu). Dortíky jsou krásně vláčné, jednoduché a dobře vypadají. A nemáte-li zapékací mističky, vystačíte si klidně s formou na muffiny!

Co budete potřebovat (na cca 8 buchtiček, v případě muffinů to bude asi 10 kusů):

  • 3-4 najemno nastrouhané mrkve
  • 200 g kokosového (nebo třtinového) cukru
  • 210 g hladké mouky
  • 125 g (půl kostky) změklého másla
  • 3 vejce
  • půl sáčku kypřícího prášku
  • lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru

Na dokončení:

  • bílá čokoláda (čtverečky tabulky dle počtu dortíků)
  • tvaroh
  • strouhaný kokos
  • větší podlouhlé ořechy (mandle, pekany, vlašské)

Jak na to:

Troubu si předehřejte na 180°C. V míse utřete cukr s máslem do kompaktní hmoty (dejte tomu minimálně 5 minut). Do směsi postupně zašlehejte vejce.

Mouku pročechrejte spolu s kypřícím práškem a kořením a přidejte k utřenému máslu. Zapracujte nastrouhanou mrkev a promíchejte, aby se vše dobře spojilo.

Těsto rozdělte buď do vymazaných zapékacích mističek nebo do klasické muffinové formy. Já použila silikonové formičky na cupcakes, díky kterým se dortíky dobře vyklápí. Formičky plňte asi tak do 3/4 a pečte v troubě dozlatova asi 25 minut.

Chcete-li do buchtiček udělat sladký střed z bílé čokolády, vytáhněte je z trouby už po 15 minutách a do středu každého (z půlky propečeného) dortíku vložte bílou čokoládu a dejte zpět do trouby dopéct na dalších 10-15 minut. Čokoláda se vám ve středu pěkně rozteče a bude představovat nečekané překvapení uvnitř.

Dortíky nechte vychladnout a vyklopte. Na dozdobení smíchejte tvaroh s kokosem a povrch dortíčků jím potřete a doprostřed vlípněte oříšek. Dortíky je ideální zkonzumovat ještě týž den (budete-li je dávat do ledničky, bílá čokoláda uvnitř vám ztuhne a výrazně ztratí na efektu, zároveň může do nežádoucí podoby zaschnout tvarohový povrch).

Díky kokosovému cukru (což je, jak jsem se dočetla, vlastně něco na způsob krystalizovaného medu z palem ;-) ) a díky významném množství mrkve v těstě jde ve výsledku vlastně o poměrně zdravou dobrotu. Úspěch mohu dle vlastní zkušenosti garantovat i u dětí. :-)

Reklamy

1 komentář: „Mrkvové mini dortíky

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s