Šlehačková roláda s pistáciemi

Lehký piškot naplněný šlehačkou a říznutý marmeládou. Tak málo stačí k vykouzlení dokonalého dezertu, kterým uspokojíte spoustu mlsných jazyků naráz.

Abyste věděli, byla jsem až dosud úplný roládový amatér. Nějak jsem (podobně jako u dortů) neměla víru v to, že z mého snažení vzejde obstojný výsledek. To až Janička na svém blogu/instagramu ve mě vzbudila důvěru, že roládu lze zvládnout levou zadní a výsledek bude přitom vypadat skvěle. A byla to pravda, roláda vypadá jako menší ségra dortu, za kterým stojí hodně úsilí. A přitom stačí jen málo…

Další výhodou je, že té rolády je celkem kus, takže z ní nasytíte dost hladových krků. Když jsem ji upekla, vypadalo to, že ji budeme jíst doma tak týden. Nakonec ale zmizela do dvou dnů, znáte to :-)))

Co budete potřebovat:

Piškot:

  • 6 vajec
  • 150 g krupicového cukru
  • 150 g hladké mouky
  • lžička vanilkového extraktu (já to tentokrát šmrncla rumem)

Krém:

  • 2 kelímky tučné smetany ke šlehání (ideálně 40% Deluxe)
  • lžíce tuzemáku
  • moučkový cukr dle chuti na doslazení
  • marmeláda

  • sušený kokos
  • nesolené pistácie na dokončení

Jak na to:

Do mísy vyklepněte vejce a přidejte k nim cukr. Začněte šlehat a skončete až v okamžiku, kdy budete mít ze směsi hustou nadýchanou pěnu. Mělo by to trvat asi 10 minut, takže máte-li robota, svěřte tuto práci jemu.

Prosátou mouku s vanilkovým extraktem vmíchejte do vaječné pěny a nalijte na pečicím papírem vyložený plech. Uhlaďte do rovnoměrné tloušťky.

Piškotový korpus pečte na 175 °C do zlatova, což potrvá 10, maximálně 15 minut. Po upečení vytáhněte a nechte chvíli odstát, ať se nespálíte. Poté ještě zatepla piškot i s pečicím papírem zarolujte do rolády (pokud byste neměli pečicí papír, pečte korpus na dobře vymazaném a vysypaném plechu a poté rolujte pomocí čisté vlhké utěrky).

Nechte vychladnout a mezitím dotuha ušlehejte smetanu (spolu s případným dochucovadlem a cukrem).

Vychladlý korpus rozbalte a zbavte ho pečicího papíru. Po celé ploše jej natřete marmeládou a následně větší částí šlehačky.

Roládu opatrně zaviňte (samozřejmě stejným směrem jako předtím :-) ) a ideálně tak, aby vám náplň neutekla ven. Roládu přesuňte na podlouhlý talíř či tác, potřete ji zbylou šlehačkou a posypte kokosem. Dozdobte nasekanými pistáciemi.

Dejte zatuhnout do ledničky, aby se vše dobře pospojovalo a pěkně krájelo a můžete servírovat.

Šlehačková roláda s pistáciemi

Šlehačková roláda s pistáciemi
Reklamy

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

w

Připojování k %s