Party švestky

Sušené švestky můžete připravit nasladko i naslano a zaručeně to bude jedna z nejoblíbenějších jednohubek na svátečním stole.

Švestky obalené ve slanině miluju a chystám je při každé možné příležitosti. Ve zkratce to lze nadneseně shrnout mottem: Ať je léto nebo zima, švestky, ty jsou vždycky prima…

A jelikož mě před Vánocemi ještě trochu svrběly ruce (víte jak, cukroví napečený, a tak přemýšlíte, kam ještě napřít energii… ;-) ), zkusila jsem švestky využít i nasladko. Aby toho sladkého nebylo na vánočním stole třeba málo, že jo. Ale vážně, ono si na ně s radostí vzpomenete, až budete chystat silvestrovské pohoštění (a to už, uznejte, vánoční cukroví skoro nikoho nezajímá ;-) )

I proto jsem obecně zvolila název party švestky, přičemž si sami můžete zvolit, která varianta je vám bližší.

Na sladké švestky budete potřebovat:

  • 1 balení sušených švestek (vypeckovaných)
  • 1 tabulku hořké čokolády
  • lžíce másla
  • 100 g loupaných mandlí
  • 100 – 200 g dalších ořechů (např. vlašské, lískové, kešu…)

Švestky naplňte mandlemi, které vám vlastně udělají trochu přijatelnější (a hlavně stravitelnější ;-) ) pecku a taky díky nim získají lepší tvar. Mandle, které vám zbudou, přidejte k ostatním ořechům a pomixujte společně na ořechovou strouhanku, kterou nasypte do hlubokého talíře.

Čokoládu si rozehřejte (ideálně ve vodní lázni), přidejte máslo a naplněné švestky do ní na lžičce vkládejte a omočte ze všech stran. Poté obalte ve strouhaných oříšcích a odkládejte na pečicí papír, kde nechte zaschnout.

Využijete je jako alternativu k pečenému cukroví, nebo i pěkný dárek, neskládáte-li je do hezké sklenice a opatříte mašlí.

Na slané švestky si připravte

  • 1 balení sušených švestek
  • 200 g anglické slaniny, nejlépe v dlouhých plátcích
  • hrst loupaných mandlí

Rozehřejte si troubu na 200 °C. Švestky naplňte mandlemi a obalte je v anglické slanině. Propíchněte párátkem (mandli se propíchnout nepokoušejte, párátko veďte bokem). Naskládejte na plech nebo do pekáčku a dejte péct na 20 minut. Slanina se krásně vypeče dokřupava, tuk dodá švestkám šťavnatost a chutě se krásně propojí.

Takto připravené švestky jsou výborné ještě teplé, ale ostudu neudělají ani zastudena. A ono to, koneckonců, bude o silvestrovské půlnoci pak už kdekomu fuk. Čímž v žádném případě nechci snižovat jejich hodnotu, naopak, pěkně promaštěný žaludek bude před šampusem ideální základ ;-) ).

Reklamy

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s