Čokolády dle vlastní fantazie

Čokoládu má rád každý. A kdo tvrdí, že ne, ten po ní beztak tajně touží. A možná ho o to víc dostane čokoláda více barev a příchutí. Je to jeden z nej(e)fektivnějších dárků vůbec – skvěle vypadá, výborně chutná a hotový je za pár minut.

Jediným lehce omezujícím faktorem – pokud toužíte darovat vymazlené čokoládové tabulky – je forma (samozřejmě se dá pracovat i bez ní, jen pak výsledek trochu ztratí na wow efektu). Já jsem si pro tuto příležitost pořídila silikonové formy z tohoto e-shopu, na nějž jsem narazila skrze googlení obrázků forem na čokoládu. Přišly mi v podstatě obratem a jsem s nimi nadmíru spokojená! Čokoláda v nich dobře tuhne a výborně se vyklepává, na výsledné tabulky je prostě radost pohledět.

Kombinovat s čokoládou můžete různé přísady, nejlépe budou samozřejmě vypadat ty v kontrastních barvách. Níže rozpis mých čokoládových variant, ale těmito možnostmi variabilita určitě nekončí (jako další varianty mě napadají například čokolády s kešu či pekanovými ořechy, s kvítky levandule, citronovou kůrou atp.)

Na čokoládu se pak vyplatí použít nějakou kvalitní – odrazí se to nejen na chuti, ale také na práci s ní. Já mám dobrou zkušenost s čokoládami Marks and Spencer (dostupné jsou na Rohlíku.cz) a především s cenově nedostižnými a zároveň výbornými čokoládami Fin Caré z Lidlu. Jedna tabulka stojí snad 20 Kč a jsou fakt senzační! ;-)

Moje čokoládové variace:

  • hořká s pistáciemi
  • bílá s mákem
  • bílá s růžovým pepřem
  • hořká s mandlovými plátky a sušenými jahodami
  • kombinovaná hořká a bílá s kokosem

Jak na to:

Čokoládu rozehřívejte ideálně v parní lázni, tedy v misce nad vroucí vodou. Na jednu domácí tabulku stačí rozehřát jednu koupenou čokoládu, tj. 100 g. Do čokoládových formiček (nebo na pečicí papír zkoušíte-li to bez nich) nasypte trošku najemno nasekaných pistácií (oloupaných)/celého maku/podrceného růžového pepře/pokrájených mandlových plátků a drobných kousků sušených jahod/kokosu; čím drobnější kousíčky, tím lépe. Zalijte rozehřátou čokoládou a stěrkou rozetřete. Pak do formou jemně klepněte o stůl/kuchyňskou linku, jednak se tím čokoláda lépe rozprostře a jednak díky tomu omezíte tvorbu vzduchovým bublin.

Pokud budete mít zálusk na dvoubarevnou čokoládu (aby ne, v obchodě takovou přece nekoupíte! :-) ), pak je třeba rozehřívat obě čokolády souběžně (v oddělených nádobkách, samozřejmě, a pochopitelně stačí poměrové množství). Nejprve do formy nalijte tu světlejší a poté opatrně dolijte tmavší čokládou.

Čokoládky pak nechte zatuhnout – nedávejte je ale do ledničky, tam by ztuhly příliš rychle a úplně by jim to nesvědčilo. Skladujte je proložené pečicím papírem, balte do celofánu a opatrně omotejte mašličkou. Lepší a univerzálnější „vlastnoruční“ dárek byste těžko pohledali! ;-)

Reklamy

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s