Bramborové keksy

Potřebujete-li chutný klon mezi bramborákem a sušenkou, kterým uctíte návštěvu nebo hladový žaludek u večerní televize, je tohle to, na co si můžete vsadit.

Pokud byste chtěli do Vánoc trochu potrénovat vykrajování a k tomu měli třeba přebytek vařených brambor od večeře, měla bych tip na tyhle bramborové keksíky. Narazila jsem na ně při listování své oblíbené kuchařky od Denisy Bartoškové. Nevím, jak je to možné, ale vždycky tam na mě vyskočí recept, který jsem předtím opomíjela. Tentokrát tedy padla volba na bramborové „sušenky“.

Příprava těsta není nijak náročná, vlastně dost připomíná přípravu bramborových knedlíků. Nejvíc se asi zapotíte při vykrajování sušenek.
Z uvedeného množství jich totiž bude fakt hodně (velká plná miska) a plechy
v troubě několikrát protočíte. Potřebujete-li tedy spíš chuťovku, klidně si vystačíte s polovičním množstvím. 

Budete potřebovat (sušenky na cca 3 plechy, konkrétní množství záleží na velikosti vykrajovátka):

  • 800 g vařených brambor
  • 6 lžic másla (asi 80 g)
  • 8 lžic polohrubé mouky (asi 100 g) + na podsypání
  • lžička hrubé soli
  • dvě vrchovaté lžíce majoránky
  • lžička sušeného česneku (nemusí být)

Jak na to:

Budete-li vařit brambory přímo pro tuto příležitost, oloupejte je, nechte vcelku a vařte do poloměkka, budou se vám pak lépe strouhat.

Uvařené brambory nakrouhejte na jemném struhadle, přidejte k nim mouku, máslo, sůl a koření. Vypracujte pružné těsto, které následně na pomoučněné pracovní ploše vyválejte na sílu asi 0,5 cm. (Při daném množství to půjde lépe, jestliže si těsto rozdělíte na 2 – 3 části).

Kulatou formičkou (nebo třeba i skleničkou s odpovídajícím průměrem hrdla) vykrajujte kolečka, skládejte na plech (narozdíl od cukroví netřeba dělat velké rozestupy, sušenky se vám spíš smrští než nebydou) a pečte v troubě na 180°C dozlatova. Mělo by to trvat asi 10-13 minut.

Upečené vychladlé sušenky naskládejte do uzavíratelné nádoby (nemáte-li tedy v plánu je sníst ještě týž den, což je samozřejmě nejlepší). Pokud je necháte na vzduchu, natáhnou vlhkost a křupavým keksům můžete dát sbohem :-(

Reklamy

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s