Dýňové máslo

Dýně, jablka, plná chuť skořice a zázvoru – dýňové máslo je můj aktuální favorit, který zhmotňuje na jazyku všechny chutě a vůně podzimu.

Že je oranžová dýně symbolem podzimu, to je už takové ohrané klišé. Že vám postupně dýňová polívka poleze i ušima, to lze očekávat. Že se neotřelé recepty na zpracování dýňové úrody vždycky hodí, je z ohlasů patrné. Na druhou stranu se čím dál hůř vymýšlí něco nového, co nezůstane jen experimentem na jednu noc.

Když jsem v podzimním čísle časopisu Gusto (od Billy) zahlédla recept na dýňové máslo, moje kuchařské srdce radostně poskočilo. Tak jsem to zkusila a z výsledku jsem nadšená. Jestli chcete jednoduše zprostředkovat chuť podzimu v jedné skleničce, není lepšího kandidáta!

Co budete k jeho výrobě potřebovat? (3 středně velké skleničky)

  • cca 1 kg dýně (nemusí být nutně Hokkaido, pokud ji oloupete)
  • 200 g třtinového cukru
  • 200 ml stoprocentního jablečného džusu 
  • 100 g másla (tj. necelá půlka kostky, to unesete! :-) ) 
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička mletého kardamonu
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • špetka mletého/nadrceného hřebíčku
  • špetka mořské soli
  • lžíce citronové šťávy

Jak na to:

Dýni rozpulte, vydlabejte semínka (a ideálně také oloupejte). Nakrájejte na kostičky, vložte na pařáček a nad trochou vody v hrnci upravujte v páře do změknutí asi 20 minut.

Změklou dýni tyčovým mixérem rozmixujte na hladké pyré. Do hlubší pánve nebo rendlíku dejte cukr, džus a máslo. Zahřejte a za stálého míchání nechte zkaramelizovat. Poté přidejte dýňové pyré a zbylé suroviny (koření, citronovou šťávu). Nechte směs probublávat na mírném plameni asi půl hodiny, měla by vám pěkně zhoustnout.

Hotové dýňové máslo přeneste do čistých zavařovacích sklenic a uchovávejte v chladu.

A co s ním? Bude vám chutnat na obyčejném pečivu, ale ještě lépe vyzní ve sladkých toustech či palačinkách. Já už mám v hlavě použití na dýňové muffinky/cupcaky. Tak snad receptík brzy přistane i zde na blogu ;-)

Dýňové máslo
Dýňové máslo
Reklamy

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s