Borůvkový ombre dort

Dorty nepeču, protože je neumím. Příležitost kamarádčiných třicetin (slavených navíc formou pikniku) si však o dort vyloženě říkala. Tak jsem to vyřešila kulišácky – udělala jsem dort nepečený! :-)

Protože hru s barvičkami má rád každý a neznám nikoho, kdo by neměl rád borůvky, padla nakonec volba na fialový ombre (tedy tón v tónu) dort. I když on je to spíš cheesecake než dort, ale cheesecake má přece taky rád každý…

Předem varuji, že do tohoto dortu nemá cenu pouštět se, pokud nemáte dostatečný počet misek. A myčku. Neb při tvorbě tohoto díla si na modrofialovo obarvíte polovinu kuchyně. Pokud do toho půjdete s tímto rizikem, pak budete odměněni výsledkem, který způsobí wow efekt.

Můj dort tedy trochu utrpěl na kráse při převozu šalinou a při následném porcování (bylo trochu horko). Ta chuť ale všechno vyvážila. Takže nemáte-li strach z modrých nehtů, směle do toho.

Budete potřebovat (na dortovou formu – čím menší průměr tím lépe, dort se vám navrství více do výšky):

Základ:
  • 15-20 kakaových máslových sušenek (ideálně kakaové obdélníkové Bebe, využijete necelé jedno balení)
  • 70 g másla
  • 1 lžíce třtinového cukru
Krém:
  • 9 plátků želatiny
  • 500 g plnotučného tvarohu
  • 200 g mascarpone
  • 200 g Lučiny/Philadelphie atp. (poměry tvarohu/mascarpone a Lučiny lze obměnit dle zásob v lednici, důležité je získat 900 g tvarohové hmoty)
  • 100 ml šlehačky (tj. ušlehané tučné smetany ke šlehání)
  • 180 g moučkového cukru
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • šťáva z menšího citronu
  • 300 g lesních borůvek (na pyré použijte klidně mražené, na ozdobu si pak vyčleňte čerstvé, nebo vemte zavděk kanadskými)
  • 8 lžic cukru
Postup:

Sušenky podrťte (buď palicí v sáčku přes utěrku nebo ve stolním mixéru).  Máslo rozehřejte (pomůže mikrovlnka) a spolu s cukrem smíchejte vše dohromady. Vznikne hmota připomínající mokrý písek. Tu namačkejte na dno formy (na boky tentokrát ne) a dejte do lednice.

Připravte si tři nádobky (misky, hrnky) a v každém do studené vody namočte tři plátky želatiny. Ušlehejte šlehačku a dejte ji do lednice.

Tvaroh, mascarpone, Lučinu, moučkový cukr, vanilkový cukr a citronovou šťávu vymíchejte ve velké míse dohladka/ krémova. Myslete na to, že dort se nepeče, takže případné „hrudky“ se v těstě neroztopí. Nakonec do tvarohové hmoty opatrně zamíchejte šlehačku. Směs rozdělte do tří misek (jiných, než ve kterých je namočená želatina) a dejte do lednice.

Poté se vrhněte na borůvkové pyré.  Borůvky svařte s cukrem (cca 8 lžic – čerstvé borůvky jsou sladší než mražené, takže se řiďte svým pocitem a nároky na sladkost). Pyré pak ideálně ještě propasírujte přes cedník (ale můžete zkusit tento krok vynechat, zvlášť, pokud se vám borůvky podařilo svařit do jednolité kaše). S hotovým pyré nastává kreativní fáze v podobě barvení.

Z lednice vyndejte první misku s tvarohovou směsí. Vymačkejte první část želatiny od přebytečné vody a přidejte k ní asi tak 3/4 ještě horkého borůvkového pyré. Tím vznikne základ pro spodní tmavě fialovou část. Opatrně přimíchejte borůvky se želatinou k tvarohové směsi (dejte pozor, aby se to nezdrclo) a  nalijte do formy na sušenkový základ. Rozetřete rovnoměrně a dejte zatuhnout do lednice minimálně na 1, spíše ale raději na 2 hodiny.

Obdobně postupujte s další částí tvarohové hmoty (druhou miskou), jen je třeba si zbylé pyré trochu zahřát. Želatinu smíchejte se zbylým pyré, promíchejte s tvarohovou hmotou a nalijte opatrně na první (již zatuhlou) vrstvu. Znovu umístěte do lednice a čekejte zhruba 2 hodiny na zatuhnutí.

Poslední část už se barvit nebude. Želatinu rozmíchejte v troše horké vody a zamíchejte do tvarohové směsi . Nalijte a rovnoměrně rozetřete na předešlé vrstvy a dejte do ledničky. Nechte ztuhnout ideálně přes noc (aspoň 4 hodiny).

Při vyjímání doru z formy ho nejprve ostrým nožem odkrojte od krajů. Kruhovou část formy roztáhněte a opatrně vytáhněte směrem nahoru (dejte pozor, ať si neušpiníte hotové vrstvy dortu).

Dort dozdobte borůvkami, jedlými květy, případně čokoládovou polevou.

Zajisté sklidíte úspěch!

Advertisements

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s