Müsli se slaným karamelem a sušenými jahodami

Müsli je úžasně univerzální věc. Potřebujete vymyslet něco strejdovi, kolegovi z práce, sestřenici nebo mladší ségře posedlé zdravou stravou? Müsli nikoho neurazí, ba spíš potěší (ledaže byste narazili na alergika na ořechy, protože v mém pojetí se müsli bez ořechů neobejde. Jakože bez spousty ořechů).

Prostřednictvím jednoduché rekapitulace jsem došla k tomu, že nejvíc receptů na tomto blogu bude asi s jahodama. Nedá se nic dělat, jahodová sezóna je neúprosně krátká a zároveň inspirativní, protože jahůdky nabízí spoustu možností… Tentokrát padla volba na tandem sušených jahod a slaného karamelu. A tomu už odolají jen opravdoví zarputilci.

Když jsem si od babičky a dědy z Vysočiny přivezla poslední kilo domácích jahod, přemýšlela jsem, co s nimi, neb jsme jich za ten měsíc jahodové sklizně už byli doma poněkud přejedení. A náhle přišlo osvícení – nakrájet je během noci Svatojánské za líbezného cvrkání a ptačího cvrlikání na plátky a strčit přes noc do sušičky. Skvělá věc! Nemáte sušičku? Nezoufejte! Pro účely tohoto receptu můžete stejně dobře použít lyofilizované jahody (mrazem sušené), které jsou už poměrně dobře dostupné nejen ve specializovaných obchodech, ale třeba i na Rohlíku.cz nebo Mixit.cz.

Co budete potřebovat:

Na slaný karamel:

  • 200 g krupicového cukru
  • kostku (250 g) másla
  • 150 ml smetany
  • čtvrt lžičky soli

Vločky:

  • 300 g ovesných vloček
  • hrst (asi 50 g) lískových ořechů
  • hrst (asi 50 g) loupaných mandlí nebo mandlových plátků
  • hrst (asi 50 g) pekanových nebo vlašských ořechů
  • hrst kokosových lupínků (nebo ořechů, které nebudete spolu s ostatními zapékat)

Jak na to?

Na mírném ohni si v hlubší pánvi rozehřejte cukr na karamel – promíchávejte ho a hlídejte, ať se vám nepřipálí. Do zkaramelizované hmoty následně po částech vlijte smetanu a pořádně promíchejte (bude to bublat a prskat, tak pozor na to).

Karamelovou hmotu osolte a vpracujte do ní na kostky nakrájené studené máslo. Nechte zchladnout.

Troubu si předehřejte na 180°C. Ořechy nasekejte (nebo podrťte ve food procesoru, lepší však bude, když neskončí úplně na prach). Vločky vsypte na plech vyložený pečicím papírem, přidejte nasekané ořechy a zalijte slaným karamelem. Pěkně to pohňácejte, aby se vločky dobře obalily a suroviny hezky spojily.

Vložte do trouby a pečte asi půl hodiny, ideálně pak dvakrát v průběhu vločky na plechu promíchejte.

Hotové zapečené müsli nechte vychladnout, na závěr do něj vmíchejte kokosové lupínky (nebo další oříšky) a sušené jahody. Skladujte v suchu v uzavíratelných sklenicích.

Reklamy

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s