Jasně, že jahody jsou nejlepší pěkně zčerstva se šlehačkou, zavařené do marmelády, případně naložené v rumu… Ale v půlce sezóny vám to nedá a přece jen se rozhodnete z nich něco upéct. A jelikož bublanina u nás úplně nefrčí, padla tentokrát volba na tento úžasný koláč ve francouzském stylu.
Měla jsem na tento recept políčeno od chvíle, kdy jsem ze schránky vytáhla červnové číslo časopisu Apetit a z obálky se na mě smál úchvatný jahodový koláč s ohrnutými kraji (v časopise uváděný jako crostata, pro mě to prostě zůstane galetkou).
Nicméně, když jsem nalistovala recept, trochu jsem se zhrozila. Tolik práce s těstem; válení, chlazení, strouhání másla a bůhví, co ještě… To si přece já, jakožto vytížená matka nemůžu dovolit :-) Tak jsem na to šla od lesa, koupila jsem si hotové křehké těsto a do něj už vytvořila jen náplň, kterou zvládne hravě úplně každý (i moje tříletá dcera, prosím pěkně!). Výsledek byl více než uspokojivý – za málo časové investice hodně muziky!
S ohledem na to, jaký úspěch sklidil koláč na instagramu, mohu potvrdit – skvěle vypadá a výborně také chutná. Však zkuste…
Budete potřebovat:
- balení křehkého těsta (alias těsto na koláč, 250 g)
- vaničku jahod (cca 400 g)
- 5 lžic jahodového džemu (využila jsem expresní jahodový s chia)
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 lžíce třtinového cukru
- šťáva z půlky menšího citronu
- několik snítek tyminánu
- rozšlehané vejce
- cukr na posypání
A jak se ke krásné galetce dopracovat:
Připravte si plech a předehřejte troubu na 180 °C, Kupované těsto je zabalené v pečicím papíru, takže jej stačí jen rozbalit a na daném papíře rozložit na plech.
Jahody pokrájejte na plátky a smíchejte s citronovou šťávou. Povrch těsta pomažte džemem – není třeba až do krajů, od kraje si nechte asi tak 3 cm místo.
Kukuřičný škrob promíchejte s cukrem a polovinou této směsi posypte těsto pomazané džemem. Odrhněte si pár snítek tymiánu a lístečky rozdrobte tamtéž.
Jahodové plátky vyskládejte na koláčovou plochu, okraje ohrňte a vnitřek posypte zbývající směsí cukru a škrobu. Vzniklý lem těsta potřete rozšlehaným vejcem (případně jen žloutkem) a pocukrujte.
Vložte do trouby na zhruba 20 minut – pečte dozlatova, poté nechte vychladnout, aby se vnitřek galetky zpevnil a po zakrojení vám nevytekl.
Pak už stačí jen se zakousnout a sledovat, jak koláč vyloženě mizí před očima.
V časopise Apetit doporučovali podávat k galetce zmrzlinu, mně to přijde úplně zbytečné, protože je dobrá právě díky své jednoduchosti tak, jak je.