Cheesecake do skleničky

Dezertům ve sklence se těžko odolává. Vypadají tak dobře! A možnost zanořit lžičku a kutat poklad v jednotlivých vrstvách přináší ještě o stupeň lepší zážitek než obyčejné zakousnutí do dortu.

Ti, kdo zavadili o můj Instagram, možná vědí, že jsme si (téměř po roce, neb to věčně bylo odkládáno jako věc s menší prioritou) pořídili balkonové posezení na naši malou terasu. Řeknu vám, je to velmi osvěžující, sednout, koukat do té obří zeleně, která se nám za zábradlím rozkládá, a izolovat se od městského ruchu, který probíhá za zdmi druhé strany bytu :-)

Hned následující den jsem na terase snídala, obědvala i večeřela. To mě přivedlo na nápad, že bych ty snídaně měla napříště uchopit líp než jen jako rohlík s marmeládou. A tak vznikly tyto cheesecaky do skleniček. Pravda, dělala jsem je s předstihem a polovina jich rána nedožila. Jenže odolejte tomu, dát si tenhle krásný skleničkový dezert třeba při západu slunce. Na rozdíl od chia pudinku (který mám taky moc ráda), totiž tyhle cheesecaky můžete zdlábnout hned, netřeba čekat přes noc, až získají svou ideální formu.

Na 4 skleničky si připravte:

  • balíček (asi 100 g) drobivých sušenek – ideální jsou BeBe, máslové Club a podobně
  • 50 g másla – rozehřátého
  • 4 lžíce citronového krému nebo jiného džemu (nemusí být)
  • 1 kelímek mascarpone (250 g)
  • 1 vaničku Philadelphie (125 g) nebo Lučiny
  • kelímek bílého jogurtu
  • lžičku citronové šťávy nebo lžíci bezinkového sirupu 
  • 3 lžíce moučkového cukru nebo dle chuti
  • misku jahod, malin a dalšího ovoce
  • trochu strouhané čokolády

Jak na to:

Sušenky rozmixujte nebo podrťte paličkou na maso v mikrotenovém sáčku. Do skleniček nasypte sušenkovou drť, aby zasahovala asi do 1/3. Rozehřejte si máslo a vlijte ho po troškách do sušenkové drti ve skleničkách. Cílem je získat konzistenci mokrého písku, který půjde natlačit na dno a boky sklenky, zároveň to však s máslem nepřežeňte, neb jinak (budete-li sklenky dávat před konzumací do chladničky), se vám bude sušenkový základ při konzumaci hůře dolovat.

Do vzniklého důlku ve skleničkách vyskládejte pár kousků pokrájeného ovoce – já použila jahody – a přelijte citronovým krémem nebo džemem (a nebo nechte jen tak).

Mascarpone promíchejte s Philadelphií/Lučinou, jogurtem, citronovou šťávou nebo sirupem a cukrem. Tři lžíce cukru nejsou mnoho, takže máte-li radši sladší dezerty, klidně si ještě cukr přidejte.

Na sušenkový základ s ovocem navrstvěte lžící bohatou čepici z mascarponové směsi. Pak už stačí jen dozdobit ovocem, přidat trochu strouhané čokolády (výborně poslouží škrabka na brambory), doplnit snítkou máty a máte dezert jak z Alcronu :-)

Jíst ho můžete hned, ale chvilka v chladničce mu bude ku prospěchu.

Reklamy

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s