Focaccia s olivami na špejli

Moje (starší) dítě dospělo do fáze, kdy chce se vším v kuchyni pomáhat, ideálně pak dělat většinu úkonů svépomocí. Na Velikonoce válela těsto, z něhož vznikly neohrabané jidášky, což byl zjevně směr, který ji velmi zabavil a naplňoval. Nezbývalo tedy, než vymyslet nějakou obdobu, aby „mohla zase válet hady“. Tak jo. Tentokrát se k tomu přidal ještě bonus v podobě lovení oliv z plechovky a jejich napichování na špejle.

Co vám budu povídat, je to náročné, nechat si dítě vyhrát a mít zároveň dostatek reprezentativních vzorků pro nafocení. Možná proto také na blogu dlouho nic nepřibylo :-)

Nicméně tyhle olivové špízy si v zásobě suším už déle, než bylo zdrávo. Chtěla jsem jimi zalepit díru po slaných dobrotách, neb sladkých mlsek už tu zase bylo dost. Tak je přijměte jako inspiraci na jarní či letní piknikování, já věřím, že počasí se už umoudří a sezóna pikniků se konečně pořádně rozjede!

Na zhruba 12 špízů budete potřebovat:

  • 250 g hladké mouky
  • lžičku soli
  • balíček sušeného droždí ( 7 g)
  • asi 4 lžíce olivového oleje
  • odrhnuté lístky tymiánu (na dvě lžičky)
  • 2 jarní cibulky
  • plechovku černých oliv bez pecek
  • hrubozrnná nebo vločková sůl na dokončení
  • špejle nebo jiná napichovátka

Jak na to?

Jelikož půjde o kynuté těsto, proces od prvního hnětení mouky po hotový špíz chvilku potrvá. To jen, abyste to na začátek věděli.

Mouku promíchejte se solí a uprostřed udělejte důlek, do kterého nalijte droždí rozmíchané v asi 20 ml vlažné vody. Jak říká moje mamka, kvásek je potřeba nastartovat, takže voda musí být opravdu tak akorát, aby se probudil (ani studená, ale ani horká).

Těsto pomalu hněťte a postupně k němu přilévejte 120 ml vlažné vody a olivový olej. Mělo by vám pod rukama vznikat pružné těsto, se kterým se dobře pracuje.

Nakonec do těsta vpracujte nasekanou jarní cibulku a tymián a hněťte dalších asi 10 minut. Následně vytvarujte kouli, zakryjte utěrkou a nechte kynout při pokojové teplotě. Těsto by zhruba za hodinu mělo zdvojnásobit svůj objem.

Troubu si předehřejte na 180 °C. Nakynuté těsto oddělujte po kouscích, které se vám vejdou do dlaně a z nich uválejte prameny (neboli hady). Dětem se to určitě bude líbit, navíc je to činnost, kde nemohou nic moc pokazit :-)

Šířku pramenů přizpůsobte tomu, že při pečení ještě znovu nakynou, takže je dělejte spíše tenčí. Špejle si potřete olivovým olejem (vím, co říkám, já jsem to neudělala a měla jsem problém z nich upečené těsto dolovat bez ztráty kytičky) a napíchněte na ně v rozestupech olivy. Prameny těsta omotejte kolem nich, položte na plech, potřete olivovým olejem a posypte krystalky nebo vločkami soli.

Pečte v troubě zhruba 20 – 30 minut, záleží na tlouštce vašich špízů. Hotové špízy ideálně zdlábněte do druhého dne, pak už by vám mohly ztvrdnout a kousání do nich nebude žádná slast.

Reklamy

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s