Velikonoční tartaletky

Velikonoce. Jarní svátky, které se sice vztahují ke křesťanské tradici, zároveň je však určují pohanské zvyky a ještě k tomu se nám každoročně hýbou (nevím, jak vy, ale já termín Velikonoc zjišťuju každý rok maximálně měsíc dopředu, když se kolem najednou vyrojí spousta jarních dekorací). Tudíž mám pocit, že si s nimi tak trochu nevíme rady a většinou sváteční dny orientujeme na jídlo a mlsání. Já letos svátky jara vzala jako podnět vytvořit  něco svěžího a barevného, čím lze uspokojit děti i koledníky.

Nevymýšlela jsem žádné velké inovace, vlastně jsem jen dala dohromady osvědčené věci – křehké těsto, které jste mohli potkat už u tohoto koláče, pudink a jemný krém z marcarpone, jež tvořil čepici u mých oblíbených cupcakes. No a podstatnou součástí jsou barevné lentilky, které mi má tříletá pomocnice užírala rychleji, než jsem stíhala fotit :-)

Výrobní munice na tartaletky (8 – 16 kusů, záleží na velikosti fomiček):

Těsto: 

  • 250 g hladké mouky (ještě lépe půl na půl hladké versus mouky na křehká těsta)
  • 125  g změklého másla
  • 125  g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • jemně strouhaná kůra z půlky citronu
  • šťáva z půlky citronu

Čokoládová náplň:

  • 500 ml mléka
  • sáček tmavého pudinku (čokoládový, kakaový, kávový)
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • půl tabulky nalámané čokolády (50 g)

Krém na dozdobení:

  • 200 g sýru mascarpone
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 2 lžíce tuzemáku
  • vanilka nebo skořice na dochucení

Výrobu tartaletek lze rozložit do několika fází, ba i dnů. Já si například nadšeně uhnětla těsto, abych jej odložila do lednice a dostala se k jeho zpracování až po několika dnech. Naštěstí mu v chladu bylo dobře a neutrpělo žádnou újmu.

Co se týče velikosti tartaletek, záleží především na tom, jaké máte formičky a zda budete mít spíš takové menší dortíky o průměru 10 cm (jako já), nebo víc jednohubkových koláčků. Nemáte-li speciální formy na tartaletky, lze využít také silikonové formičky na muffiny. Případně můžete namísto malých tartaletek upéct jeden velký koláč – stačí uvedené množství těsta natlačit do klasické koláčové formy.

Postup:

Suroviny na těsto smíchejte (mouku spolu s cukrem, na kostičky nakrájené máslo, citronovou kůru a šťávu a na závěr přidejte vejce) a propracujte. Poměrně snadno vám vznikne vláčné těsto, které zabalte do potravinové folie a dejte odpočinout do ledničky – minimálně na půl hodiny, klidně ale déle.

Vychlazené těsto natlačte do formiček, propíchejte dno vidličkou a dejte péct do předehřáté trouby na 20 minut při 160°C. Tartaletky by měly být zlatavé a tak akorát křupavé.

Upečené tartaletky nechte vychladnout a připravte si pudinkovou náplň. 400 ml mléka dejte ohřát, ve zbylých 100 ml rozmíchejte pudinkový prášek s cukrem. Když začne mléko na plotýnce jemně vřít, přidejte nalámanou čokoládu a zbylé mléko s rozmíchaným pudinkem. Za stálého míchání nechte provařit do mírného zhoustnutí a odstavte.

Do upečených tartaletek nalijte pudink a nechte ho vychladnout. Poté jemně našlehejte (metličkou či vidličkou) mascarpone s cukrem, tuzemákem a kořením, naplňte zdobící sáček nebo tubičku a vychladlý pudink nastříkejte krémové zdobení.

Doladit můžete lentilkami, sedmikráskami, ale třeba i čokoládovými vajíčky…

Advertisements

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s