Bylinkové máslo

Máslíčko. Pravda, jako dárek poněkud nepraktická záležitost, ale na oslavy nebo piknik výborná věc. Zpracujete do něj bylinkovou úrodu a pokud chcete zazářit, vsaďte na jedlé květy. 

S každým jarem se ve mně probudí nadšená zahradnice, takže vyklopím po zimě z truhlíků suché pahýlky (se zazimováním zatím nějak bojuju, ale díky tomu mám příležitost začínat každé jaro od začátku :-)), nakoupím si vzrostlé rostlinky a nasadím si je do květináčů. Samozřejmě výhledově bych to ráda zkusila někdy od píky – vypiplat si vlastní rostlinku od semínka, ale dosud mě nakonec vždy přemohla pohodlnost (a krásným trsům bylinek na stáncích se tak špatně odolává!).

S vydatnou pomocí tříleté dcery jsem tudíž zasadila svou letošní várku a potřebovala jsem rostlinky trochu zúhlednit, aby mi netrčely do všech stran. Ani jsem se nenadála, měla jsem plnou misku ostříhané pažitky a kudrnky a nabízela se otázka, co s tím. Jelikož polévka nebyla zrovna v plánu, padla volba na bylinkové máslo.

Máslo samo o sobě je skvělá věc a určitě jste si ho taky někdy vychutnali jen tak na chlebu s nasekanou pažitkou. Což je přesně jeho kouzlo – tuk je totiž nositelem chuti, takže bylinky se v něm krásně rozvoní a jejich chutě se příjemně prolnou a zvýrazní.

A k čemu takové ochucené máslo? Nejen jako mazivo na pečivo, ale třeba na brambory, do omáček na těstoviny nebo jako bezva pomocník při pečení jarního kuřátka. A nefandíte-li pestu, skvěle do něj zapracujete například medvědí česnek.

Co si tedy připravit?

  • 1 kostku másla
  • 1 – 2 hrsti nasekaných zahradních bylinek
  • jedlé květy na dozdobení
  • sůl na dochucení

Jak na to?

Máslo nechte povolit a potom ho v hlubší míse utřete pomocí vařečky s nasekanými bylinkami. Výborně se hodí pažitka a petržel, ale také tymián, saturejka, šalvěj…

Jemně osolte (stačí vážně trošku, jak bylo řečeno, tuk zvýrazňuje chutě a když to přeženete, pocítíte na jazyku víc než bylinky prostě jen sůl). Na závěr můžete zapracovat jedlé kvítky; parádu vám udělá lichořeřišnice, macešky či sedmikrásky.

Připravte si potravinářskou folii a rozžďuchané máslo na ni přeneste. Zabalte ze všech stran a vytvarujte do kostky. Dejte vychladit do lednice, aby máslo pěkně zatuhlo a pak už jen vychutnávejte (a ideálně si naplánujte pečení nedělního kuřete, které bylinkovým máslem napěchujete :-) ).

Advertisements

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s