Bezlepkový karamelový koláč

Ještě než začne ovocná sezóna je třeba vytěžit plné chutě. Harmonická souhra karamelu a čokolády potěší nejednoho čokoholika. Navíc si tentokrát přijdou na své i bezlepkáři.

Znáte to – venku začalo jaro, ze zahrad se smějou sněženky, vše pučí, ptáčci zpívaj a travička se zelená. Najednou, jakoby vám někdo vlil novou krev do žil. Což platí i o mém blogo-snažení. Po týdnech stagnace mám zase chuť péct, vymýšlet recepty a trávit nezměrně času aranžováním a focením :-) Inu, ty sluneční paprsky jsou prostě zázračné. Jedním z výsledků je i tento karamelový koláč, který potěší všechny gluten-free osoby, neb základ je z kukuřičné mouky a oříšků (lze ale obdobně použít i klasickou pšeničnou mouku).

Vypadá jako cheesecake, ale je to něco speciálnějšího. Recept na karamelový koláč jsem konečně vyzkoušela dle únorového Apetitu a přizpůsobila ho na bezlepkovou variantu, aby se neřeklo, že nemyslím na menšinové strávníky. Ač koláč vypadá složitě, není tomu tak, jen je potřeba jeho přípravu rozložit do více kroků.

Takže potřebujete:

na základ

  • 100 g makadamových ořechů (vím, jsou drahý jak čert, klidně nahraďte loupanými mandlemi)
  • 130 g kukuřičné mouky
  • 1 lžíci moučkového cukru
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • 1 žloutek
  • 125 g (půl kostky) vychlazeného másla

na karamelovou náplň

  • 1 vanilkový lusk
  • 135 g (půl plechovky) kondenzovaného mléka (raději neslazeného, případně výrazně uberte na cukru) 
  • 70 g tučné zakysané smetany
  • 200 g moučkového cukru
  • 35 g másla se špetkou soli

na polevu

  • 180 g kvalitní čokolády na vaření
  • lžíce moučkového cukru (záleží na vaší chuti)
  • 200 ml tučné smetany ke šlehání
    + holandské kakao na výsledné posypání

Jak na to:

Ořechy najemno pomixujte (potřebujete-li upustit páru, tak je rozmlaťte paličkou na maso). Ve větší míse smíchejte mouku s vanilkovým a moučkovým cukrem, přidejte podrcené ořechy, žloutek a na kostičky nakrájené máslo. Propracujte v těsto, které zabalte do folie a dejte na chvíli chladit do lednice, aby se tolik nelepilo.

Předehřejte si troubu na 180°C a koláčovou formu s odnímatelným dnem vymažte másem. Těsto natlačte na dno a mírně i boky formy. Na těsto dejte pečicí papír a zatižte ho (skleněnými korálkami, luštěninami, já tentokrát využila nevylouskané vlašské ořechy :-)). Korpus předpečte 20 minut, potom opatrně odstraňte pečicí papír i se zátěží a pečte ještě 10 minut.

Mezitím si připravte karamelovou náplň. Do rendlíku nalijte kondenzované mléko, zakysanou smetanu, máslo a cukr. Vanilkový lusk podélně rozřízněte, vyškabejte z něj semínka a přidejte do rendlíku. Přiveďte k varu a následně vařte na mírném plameni 15-20 minut, až směs zhoustne a lehce zkaramelizuje. Následně nechte 20 minut stát a chladnout.

Zchladlý karamel nalijte na korpus a rovnoměrně rozetřete. Dejte ještě chladit do lednice zhruba na čtvrthodinu. V průběhu chladnutí připravte čokoládovou polevu. Čokoládu nechte rozpustit nad vodní lázní (skvělou vychytávku na ni má třeba Tchibo), přidejte smetanu ke šlehání (případně cukr) a dohladka prošlehejte. Otestujte, že vám karamel už vystydl a poté na něj nalijte čokoládovou polevu a uhlaďte.

Koláč dejte do lednice a podávejte až ve chvíli, kdy čokoláda zatuhne. Před nakrojením koláč posypte holandským kakaem.

Pak už si jen nechte chutnat!

Reklamy

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s