Perníkové cupcakes s povidly

Venku je spousta sněhu a po letech tu máme zase leden, jak se patří. Není proto divu, že nám zůstává nálada na tradiční zimní chutě, přestože je dávno po Vánocích. 

Spojení perníku, švestkových povidel a tvarohového krému je přesně to, co si z hlediska chuti vybavím pod pojmem zima. A kdyby to náhodou nestačilo, oblékla jsem ještě cupcakes do parádních kabátků s norským vzorem! :-)

Na perníkové cupcakes jsem měla spadeno už hrozně dlouho – od té doby, co jsem je na podzim ochutnala  u Tytyny na jedné akci a následně si na ně vyžádala recept. Bohužel, při všem tom předvánočním pečení jsem je nakonec nestihla servírovat na vánoční stůl, tudíž se pro ně našla příležitost až nyní. A ono je to možná dobře – mezi vším tím cukrovím by mohly lehce zapadnout, takhle solitérsky víc vyniknou a skvěle doplní lednovou zimní náladu.

O recept se s radostí podělím – aspoň ho nebudu muset už pracně dolovat z hlubin Facebookových komentářů :-)

Na 12 cupcakes budete potřebovat:

Těsto:

  • 120 g hladké mouky
  • 100 g krupicového cukru
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
    (případně namísto zázvoru, skořice a hřebíčku použijte lžíci perníkového koření)
  • 130 g másla (cca půl kostky)
  • 2 vejce
  • 2 lžíce mléka
  • lžička medu
  • lžička tuzemáku

Krém:

  • 150 g mascarpone
  • 50 g ricotty (nebo tvarohu ve vaničce)
  • lžice moučkového cukru
  • lžička mleté skořice
  • lžíce tuzemáku

+ povidla na náplň a sušené švestky na ozdobu

Postup:

Smíchejte suché suroviny – mouku, cukr, sodu, prášek do pečiva a koření. Ve vyšší misce si prošlehejte máslo, vejce, mléko, med a tuzemák a následně zapracujte dohromady do suché směsi tak, aby vzniklo hladké těsto.

Možná se vám bude zdát, že je těsta málo, ale vystačí skutečně tak akorát na naplnění 12 košíčků – naplňte je zhruba do poloviny, trouba pak zajistí vyběhnutí těsta nad jejich okraj.

Pečte v troubě předehřáté na 170°C asi tak 20 minut. Upečené cupcaky vytáhněte a nechte vychladnout. Pak si vemte zdobičku nebo zdobící sáček s pevnou špičkou a naplňte jej povidly (stačí tak 2 lžíce).

Do cupcaků udělejte zvrchu díru a naplňte je povidly. Já použila tři lžičky pečených povidel s čokoládou, ale uchránila jsem je jen díky tomu, že jsem jich na podzim navařila trojitou dávku! :-) Na povrchu cupcaků se vám nejspíš po vytažení zdobičky udělá povidlová bambulka, ale to nevadí, vše zakryjete ještě krémovou čepicí.

V misce vyšlehejte mascarpone s ricottou (či tvarohem), přidejte moučkový cukr (nebo i med, dle chuti), lžičku skořice a tuzemák (pokud budete podávat dětem, můžete vynechat). Krémem dozdobte vršek cupcaků a rozhodně s ním nešetřete.

Na závěr ještě doprostřed krému vlípněte sušenou švestku – pokud máte švěstky příliš veliké, překrojte je na polovinu.

Uvidíte, že ačkoliv se vánočních perníčků už kdekdo přejedl, tyhle cupcakes najdou širokou základnu příznivců!

Zimní perníkové cupcakes

Zimní perníkové cupcakes

Zimní perníkové cupcakes

Zimní perníkové cupcakes

Advertisements

2 komentáře: „Perníkové cupcakes s povidly

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s