Křupavé oříškové müsli s čokoládou

Oříšková granola s čokoládou

Pochoutka plná křupavých ořechů a sušeného ovoce. Luxusní je s jogurtem, zalitá mlékem, ale i jako samotné zobání. Navíc je nabitá spoustou zdravé energie, takže je to vlastně snídaňová nezbytnost!

Zapečné müsli (nebo také granola, chcete-li) je chutným a líbivým dárkem téměř pro každého. Dá se parádně zabalit a němá se v něm co zkazit – nejspíš i proto tuto záležitost najdete na každém druhém foodblogu :-) Přesto si neodpustím přispět svou troškou do mlýna. Měla bych totiž jinak výčitky, že jsem vás o něco tak dobrého, jednoduchého a efektního připravila! ;-)

Abyste vykouzlili parádní dárek, stačí vám ve zkratce jen trocha ovesných vloček a pár ořechů. Budete je tedy muset na chvíli šoupnout do trouby (já vím, slibovala jsem, že budou dárky bez pečení O:-) ), ale díky tomu získáte právě tu jedinečnou křupavost zapečeného müsli.

Do granoly si můžete vmíchat takřka cokoliv, koneckonců už jsem o tom psala tady. Záleží na vaší chuti a na dostupných ingrediencích. Skvělé budou rozhodně lískové ořechy, které já s ohledem na intoleranci svého muže nepoužívám. Mimo to jsem si například v červnu jako správná šprtka nasušila jahody a ty se mi teď do výsledného müsli skvěle hodí. Klidně ale použijte dostupné brusinky nebo třeba mrazem sušené (lyofilizované) ovoce, které už se také dá celkem bez problémů sehnat.

Na skvělou granolu si připravte (na 4 menší nebo 2 velké sklenice):

  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 1/2 hrnku vlašských ořechů
  • 1/2 kešu ořechů
  • 1/2 hrnku mandlových plátků
  • 3 lžíce chia semínek
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 3 lžíce medu
  • 3 lžíce kokosového oleje
  • 1 lžíce mleté skořice
  • 1-2 lžíce ořechového másla (použila jsem domácí mandlové, nemáte-li ale, můžete tuto surovinu vynechat)
  • hrst sušeného ovoce
  • 50 g tabulkové čokolády

Postup:

Ořechy společně s plátky mandlí nasekejte nahrubo na menší kousky. Hlubší plech si vyložte pečicím papírem, nasypte na něj všechny suché ingredience (mimo sušené ovoce a čokoládu), tj. vločky, ořechy, semínka, cukr a skořici. Vše promíchejte.

Vezměte si menší rendlík a rozpusťte v něm kokosový olej, přidejte med a ořechové máslo a rozmíchejte do hladka.

Touto sladkou směsí přelijte suché ingredience na plechu a dobře promíchejte, aby se – pokud možno – obalil každý kousek, každé zrníčko.

Vložte do předehřáté trouby na 170°C a zapékejte asi tak 15 minut. V průběhu jednou až dvakrát promíchejte, aby se krupavé ostrůvky vytvořily ze všech stran.

Poté vytáhněte z touby, nechte vychladnout, přidejte sušené ovoce a na malé kousky nasekanou nebo nalámanou čokoládu.

Uchovávejte v uzavíratelné nádobě. Darujte v pohledných skleničkách, pro ještě lepší efekt pod víčkem obtočte malý provázek a přivažte k němu malou lžičku.

Ořechová granola s čokoládou

Ořechová granola s čokoládou

Ořechová granola s čokoládou

Ořechová granola s čokoládou

Reklamy

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s