Čokoládové lanýže – perníkové s kakaem a kokosové s brusinkami

Výborné čokoládové kuličky ve dvou variantách. Skvělé je, že s nimi uděláte parádu nejen v podobě dárku, ale také na vánočním stole, pokud nestíháte (nebo se vám prostě nechce) péct cukroví.

Nepečené čokoládové kuličky, nebo chcete-li lanýže, jsou velmi efektním dárečkem. Jediná jejich nevýhoda je, že – zvlášť u bílé varianty díky velkému obsahu másla – mají raději ledničku než dlouhý pobyt mimo ni. Ale jsou tak dobré, že se vám snad moc dlouho na stole neohřejí ;-)

Na 20 kusů perníkových lanýžů si připravte:

  • 70 ml smetany ke šlehání
  • 200 g (tabulka) čokolády dle vaší chuti
  • 1 vrchovatá lžička perníkového koření
  • 1 lžíce medu
  • misku holandského kakaa na obalování 

Postup:

V malém rendlíku přivedte k varu smetanu a odstavte z plotýnky. Rozpusťte v ní nalámanou čokoládu a míchejte, dokud nezíská hmota hladkou konzistenci.

Přisypte koření a vmíchejte med.

Připravte si malý pekáček, který vyložte pečicím papírem. Důkladně promíchanou hmotu do něj nalijte a vložte do ledničky. Nechte tuhnout několik hodin, ale nejlepší to bude samozřejmě přes noc.

Následně si ze ztuhlé hmoty lžičkou odkrajujte kousky a v dlaních vyválejte kuličky. Tyto kuličky pak oválejte v holandském kakau a vložte do papírových košíčků. Před servírováním uchovávejte v chladničce, avšak pozor na to, aby vám kakao na povrchu nenavlhlo, onen mimořádný efekt by dostal trochu újmu :-)

Na 20 kusů bílých lanýžů s brusinkami potřebujete:

  • 1 vrchovatá lžíce sušených brusinek
  • 2 lžíce rumu (tuzemáku)
  • 50 g másla
  • 200 g (tabulka) bílé čokolády
  • 40 ml tučné smetany ke šlehání
  • misku strouhaného kokosu na obalování

Postup:

Brusinky nasekejte na menší kousky a zalijte rumem. Nechte aspoň půl hodiny macerovat.

Nad vodní lázní si rozpusťte máslo spolu s čokoládou a do kompaktní hladké hmoty vymíchejte společně se smetanou.

Okapané opilé brusinky vmíchejte do připraveného krému a stejně jako v předešlém případě jej nalijte do pekáčku a nechte ztuhnout v ledničce.

Následně lžičkou ukrajujte kousky, vyválejte kuličky a ty obalujte ve strouhaném kokosu. Pracujte rychle, hmota v teple rychle mění konzistenci.

Vložte do papírových košíčků a skladujte v ledničce.

Nepečené čokoládové kuličky

Nepečené čokoládové kuličky

Nepečené čokoládové kuličky

Nepečené čokoládové kuličky

Reklamy

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s