Pistáciový vaječný koňak

Pistáciový vaječný koňak

Vánoce se přibližují mílovými kroky a s nimi i jedna velká příležitost, jak obdarovat široké příbuzenstvo vlastnoručně vyrobenými jedlými dárky. Nápadů, co vytvořit, se v této době rojí, proto všechno zkouším za vás a můžete se spolehnout, že budete-li se inspirovat některým z mých prosincových tipů, neuříznete si případnou ostudu sami – budu v tom s vámi! :-D

Jelikož pečení je jednou z hlavních náplní adventu, rozhodla jsem se, že veškeré předvánoční recepty budou nepečené a uspokojí tedy i osoby, které pečení neholdují. Dárky tak zvládnete vyrobit do zásoby stejně jako na poslední chvíli.

A začínáme rovnou trochu zostra! :-) Říkala jsem si – vaječný koňak dělá kdekdo, i když je to bezpochyby jeden ze symbolů vánočních svátků. Tak co ho zkusit trochu inovovat? Sice nemá jasnou zelenkavou barvu, ale vážení, ta chuť..!

Co budete k výrobě koňaku potřebovat (cca 750 ml):

  • 4 vaječné žloutky
  • 200 ml tučnější smetany ke šlehání
  • 200 g jemného krupicového cukru
  • 300 ml bílého rumu
  • tři hrsti loupaných nesolených pistácií (cca 90 g)
  • 2 plechovky kondenzovaného mléka (použila jsem 1 slazené a 1 neslazené, pokud dáte 2 slazené, můžete ubrat na cukru a přidat na tekutině, tj. na rumu :-) )

TIP: Nesolené pistácie seženete třeba v Lidlu (neloupané), v Albertu (loupané) nebo se zkuste poptat v čím dál rozšířenějších stáncích/obchůdcích s oříškami. V případě nouze vás vždycky zachrání internetové oříškové e-shopy :-)

Jak na to:

Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny, přimíchejte smetanu (můžete mírně prošlehat) a v horké vodní lázni nechte žloutkovou pěnu probublat spolu s kondenzovaným mlékem.

Pistácie si nasypte do mixéru a promixujte spolu s bilým rumem. Máte-li nožovou nádobku a nikoliv stolní mixér, doporučuju mixovat zpočtku na nižší otáčky a nalévat rum postupně, abyste se celí neohodili :-)

Opilé pistácie přimíchejte do krémového základu. Nechte chvíli odstát (ideálně do té doby, než slehne pěna) a posléze přes jemné sítko nalévejte do lahví. Jde o to, že pistácie se vám nepromixují do úplně hladka a kdybyste je nechali v likéru takto, zašpuntovali by vám tekutinu v lahvi a vůbec byste ji z ní nemuseli dostat (což by byla škoda). Nehledě na to, že ne každému může chroupání ořechů jakožto doprovodný jev k popíjení likéru sednout.

Koňak můžete pít hned (což pravděpodobně uděláte ;-) ), ale neuškodí mu, když ho necháte pár dní odležet – chutě se pak ještě lépe propojí.

PS: Přecezených opilých pistácií se určitě nezbavujte! Můžete je dlabat jen tak na lžičku nebo využít jako doplněk třeba do zmrzlinových pohárů. Já konkrétně z přebytečných bílků upekla jednoduché sněhové pusinky (na 1 bílek 50 g moučkového cukru) a ty pak k sobě pistáciovou pomazánkou přilepila ve stylu makronek.

Pistáciový vaječný koňak

Pistáciový vaječný koňak

Pistáciový vaječný koňak

Reklamy

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s