Brusinkový chlebíček a domácí paštika

Domácí paštika s brusinkovým chlebem

Potěšení pro všechny gurmány – sladká chuť brusinek a vláčného chlebíčku se bezvadně snoubí s ultra jednoduchou a nesmírně dobrou domácí paštikou. Jakmile se do toho jednou pustíte, budete mít problém se podělit :-)

Nevím proč, ale už od loňska mě strašně lákalo pořídit si čerstvé brusinky (jakože plody americké klikvy, víme). Vlastně si vzpomínám, že na opravdové brusinky z keříku brusnice jsme pořádali jako děti poutě s dědou a každá červená kulička byla posvátným úlovkem. Brusinky rostly na železničnímu náspu za lesem a vlastně jsem je od té doby viděla poprvé až nedávno v horách na Králickém Sněžníku. Přesto mě tyhle importované velké rudé plody nějak učarovaly a chtěla jsem zjistit, jak to chutná a v čem by se to dalo využít.

Inu, nakonec jsem na ně letos narazila v supermarketu a následně přišlo velké zklamání. Ony totiž takhle za čerstva vlastně nejsou vůbec dobré! :-D Se sušenými proslazovanými plody, jak je obvykle známe, toho tyto hořko-kyselé bobule moc společného nemají.

Když už jsem je nicméně měla doma, vzpomněla jsem si na tenhle recept (jehož vizuální stránka dost možná podnítila mé prahnutí po čerstvých brusinkách). Je to vlastně obdoba klasického banánového chlebíčku, jehož cukrfree verzi občas dělávám. Ovšem tato varianta je bez banánu, což je sympatické – neb nevím proč, ale kdykoliv mám chuť upéct si banana bread, nějak ty banány doma prostě nemáme! ;-)

Domácí paštika k tomu pak vyšla jako bonus a nakonec předčila samotný chlebíček. Kombinace obojího je každopádně ideálním dárkem pro všechny tatínky a další mlsné jazýčky, které potěší snoubení sladkého, kyselého a masového :-)

Koneckonců kvality paštiky dokazuje i náš kuchyňský rozhovor s manželem. „Už jsi ochutnal tu paštiku, co je v ledničce?“ ptám se nedočkavě. „Jo, zrovna ji mám na housce.“ „A co na ní říkáš?“ páčím z něj dál. „Jsem si právě říkal, že je fakt dobrá a kde se tu vzala…počkej, to jsi jako dělala ty?“ „Jo, jo,“ prsím se. „Aha, no mně přišlo, že je v kuchyni nějak moc špinavýho nádobí,“ uzemnil mě (jako vždy) můj drahý. Ovšem nic to nemění na tom, že ta paštika je prostě dobrá. A jednoduchá. A skvělá v poměru cena/výkon. A dobrá – ale to už jsem asi říkala. Nu a dokupy s tím brusinkovým chlebem je jednoduše vynikající. Takže konec slovům, následují potřebné ingredience a recept.

Na brusinkový chleba potřebujete:

  • 2 hrnky hladké mouky a 1/2 hrnku mouky celozrnné
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • špetku muškátového oříšku
  • 1 hrnek ovesných vloček (namočených)
  • 1/2 hrnku medu
  • 1/3 hrnku rostlinného oleje
  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku mléka
  • 1/2 hrnku jablečného pyré, tj. rozmixované dvě oloupaná jablka
  • 1 hrnek čerstvých brusinek nebo 3/4 hrnku sušených

Postup:

Troubu si předehřejte na 175 °C a do misky namočte vločky – díky tomu změknou a zlepší se jejich stravitelnost.

Ve střední misce si smíchejte mouku, prášek do pečiva, sodu, sůl, skořici a muškátový oříšek. Oloupejte dvě jablka a připravte si pyré – do nožového mixéru dejte pokrájená jablka a dvě lžíce vody a promixujte. Jablečné pyré je nasvětě a v receptu má nezastupitelnou funkci – podobně jako banán zvláčňuje těsto.

Ve velké míse si smíchejte tekuté suroviny: med, olej, vejce, mléko a jablečné pyré. Poté přidejte směs suchých surovin a promíchejte. Na závěr do těsta vmíchejte namočené ovesné vločky spolu s brusinkami. Podlouhlou formu na chlebíček si vymažte máslem a přelijte do ní připravené těsto. Pečte přibližně 40 minut a propečenost kontrolujte špejlí.

Chlebíček se dá jíst samotný jako buchta, na sladko s marmeládou či máslem nebo na slano právě s paštikou, která se skvěle doplní s jemně nasládlou chutí. Pustíte-li se do domácí z kuřecích jater, vězte, že díky tomuhle receptu je to jedna z nejjednoduších věcí a efekt přitom bude veliký!

Na domácí paštiku potřebujete (3 střední skleničky):

  • 200 g másla + cca 75 g na zalití hotové paštiky
  • 500 g kuřecích nebo kachních jater
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno (použila jsem červenou)
  • 200 ml bílého vína
  • 150 ml drůbežího vývaru
  • 2 lžičky provensálského koření
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 60 ml smetany ke šlehání
  • bylinky na dozdobení

Postup:

Játra je třeba si očistit, tj. zbavit veškerých blanek a provázků a následně pokrájet na menší kousky. Je to nejhorší část práce, ale naštěstí to jde rychle, neb toho množství není zas tak moc.

V pánvi si na troše másla zpěňte nakrájenou cibuli. Přidejte játra a míchejte, až zesvětlají a zatáhnou se. Poté zalijte vínem, nechte trochu odpařit a přilijte ještě vývar.

Osolte, opepřete, posypte provensálskými bylinkami, přiklopte a vařte 10–15 minut doměkka. Podstatné je, aby játra byla aspoň do poloviny ponořená v tekutině.

Po čtvrt hodině přendejte osmahnutá játra do hlubší mísy a přidejte k nim pokrájené máslo. Tyčovým mixérem promixujte dohladka. Na závěr přilijte smetanu – směs by měla získat konzistenci hustší omáčky. Znovu promixujte a případně přidejte pepř a sůl; paštika by měla být lehce přesolená, po zchladnutí a zatuhnutí se slanost rozleží.

Hotovou paštiku rozdělte do připravených nádobek (misek, nebo nízkých skleniček) a zalijte je rozehřátým máslem (ideálně také přepuštěným, tj. tekutinou bez vysrážené pěny). Na závěr do přelivu ještě zakomponujte bylinky dle chuti (a úrody). Hodí se třeba šalvěj, já měla zrovna po ruce tymián.

Nechte vychladnout, paštika a její čepice vám krásně ztuhnou. Uchovávejte v chladu. Ač se vám bude zdát, že je jí hodně, vsadila bych se, že se u vás moc dlouho neohřeje…

Domácí paštika s brusinkovým chlebem

Domácí paštika s brusinkovým chlebem

Domácí paštika s brusinkovým chlebem

Advertisements

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s