Arašídové sušenky

Arašídové sušenky

Blíží se doba adventu a s ním také úkol naplnit domácí adventní kalendáře. Neříkejte, že vás to ještě nechytlo! :-) Jednou z možností mohou být tyto křehké sušenky s plnou chutí másla a arašídů. 

Někdy stačí k obyčejným věcem přidat málo, třeba trochu arašídového másla. Jeho chuť se vlastně překrývá s oblíbenou chutí slaného karamelu a jednoduše vás dostane – teda pokud zrovna nepatříte k alergikům :-)

Abych se ale nechlubila cizím peřím – tenhle recept je od Tytyny, jejíž výborné sušenky jsem ochutnala na jedné brněnské akci. Neváhala jsem a hned poté se rozhodla recept sama vyzkoušet. Z poměrně mála surovin jich je opravdu kupa, takže podaří-li se mi jich pár uchránit, jistojistě půjdou do vánočních balíčků (přestože z vizuální stránky mám ještě co dohánět :-) ).

Ubrala jsem akorát trochu cukru, protože mi sušenky i tak připadají dost sladké – záleží asi také na tom, jaké máte arašídové máslo.

Co budete potřebovat (množství na asi 4 plechy):

  • 120 g změklého másla
  • 100 g arašídového másla
  • 60 g krupicového cukru + další miska cukru na obalení
  • 60 g třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 150 g hladké mouky
  • půl lžičky jedlé sody
  • půl lžičky kypřícího prášku 
  • trocha vanilkového extraktu nebo mleté vanilky
Jak se do toho pustit:

Máslo spolu s arašídovým máslem našlehejte do kompaktní pěny. Poté přidejte cukry, vanilku, vejce a následně hladkou mouku prosátou s práškem do pečiva a sodou.

Těsto bude vypadat jako lepivá pasta, ale nebojte – dáte-li ho minimálně na hodinu odpočinout do ledničky, půjde s ním dobře pracovat.

Po vytažení z ledničky dělejte z těsta malé kuličky, které obalujte v krupicovém cukru (tady je opravdu lepší krupice než krystal, jinak budou na sušenkách zůstávat krystalky cukru). Skládejte je na plech s dostatečně velkým rozestupem, ideálně tak 2 cm od sebe – sušenky při pečení dost nabydou.

(Je lepší pracovat svižně, jinak se vám těsto vlivem tepla bude zase trochu rozplizávat.)

Před vložením do trouby je potřeba ještě kuličky splácnout do placiček – můžete vidličkou, ale ta se mi dost lepila k těstu (přestože jsem ji dle doporučení také máčela v cukru). Nakonec jsem si na pomoc vzala malé razítko. Vzor se při pečení roztekl, ale tvar zůstal uspokojivý.

Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 7 – 9 minut. Určitě ne déle, osmahnutá barva sušenkám zas tak moc nesluší.

Vytažené sušenky nechte zchladnout, jinak se vám polámou.

Ač třeba bude vašim výsledným sušenkám chybět pravidelnost, budou skvělým mini dárečkem pro vaše přátele a známé. A aspoň budou díky nerovnostem autentické! Já na to, koneckonců, také spoléhám, Protože důležitá je hlavně chuť a ta je opravdu na jedničku! 

Pokud by vás ještě zajímalo, odkud a nač mám ty papírové domečky na fotkách, koupila jsem je na tchibo.cz právě pro účely úhledných dárkových balíčků na sušenky a cukroví! ;-)

Arašídové sušenky

Arašídové sušenky

Arašídové sušenky

Arašídové sušenky

Reklamy

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s