Citronovo-maková bábovka

Bábovka s makovým mramorováním

Dostala jsem hroznou chuť na mák. Zároveň mám novou vymazlenou formu na bábovku, takže plán zněl jasně: udělat bábovku s makovým srdcem.

Mám hrozně ráda mramorované bábovky, vždycky před prvním zakrojením s napětím čekám, jaký vzor na mě vykoukne. Jenže dělat to pořád dokola s kakaem už začala být trochu nuda. A pak přišlo to makové volání… Nevím, zda to už někoho napadlo nebo ne; nicméně žárovka v hlavě se rozsvítila a recept na bábovku s makovým mramorováním byl na světě.

Mimochodem, co se týče formy – je to moje vysněná z kolekce Nordic Ware. Na Bonami jsem je okukovala strašně dlouho, dokonce je měl Ježíšek už dvakrát na seznamu, ale bohužel, nějak na ně nikdy nevzpomněl. Tak jsem si říkala, že nebudu pokoušet štěstí do třetice a vezmu to do vlastních rukou. Peněženka plakala, ale už vím, že to byla dobrá investice. Výsledná bábovka je skvěle propečená za poměrně krátkou dobu, jde naprosto jednoduše vyklopit a hlavně – vypadá úžasně.

A teď už k receptu. Doufám, že rekonstrukce poměrů surovin je správná, nějak jsem si v zápalu zapomněla dělat poznámky :-)

Připravte si:

  • 230 g polohrubé mouky
  • 230 g cukru krystal
  • sáček (20 g) vanilkového cukru
  • 4 vejce – rozdělené na žloutky a bílky
  • 100 ml rostlinného oleje
  • půl sáčku prášku do pečiva
  • kůru a šťávu z poloviny citronu
  • 100 g máku – namletého
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 150 ml mléka (cca 100 ml do máku a 50 ml do těsta)
  • máslo a moučkový cukr na vysypání formy

Postup:

Žoutky vyšlehejte spolu s vanilkovým cukrem a zhruba polovinou krystalového cukru do pěny. Přidejte nastrouhanou citronovou kůru, citronovou šťávu, olej a ještě metličkou prošlehejte.

Mouku prosejte spolu s práškem do pečiva a druhou částí cukru. Zkuste ji přimíchat ke žloutkové pěně. Půjde to asi trochu ztuha, nicméně nebojte, ještě přijdou ke slovu bílky a hlavně mléko  – ovšem vyčkejte, primárně je mléko určené do vytvoření makové směsi.

Makové mramorování má základ v klasické makové nádivce do buchet. Mák si namelte (v případě nouze, kterou trpím i já, poslouží dobře tyčový mixér a vysoká nádoba, v nouzi nejvyšší pak kupte rovnou namletý :-D) a smíchejte s moučkovým cukrem. Ohřejte si mléko a postupně jej přilévejte do připraveného máku. Konzistence by neměla být příliš hustá ani tekutá, prostě tak akorát.

Poté teprve přijde čas na mléko do těsta; ohřátým zbytkem mléka, které jste nevyužili pro makovou nádivku, rozřeďte připravené těsto. Na závěr vyšlehejte sníh z bílků a zapracujte do těsta.

Z hotového těsta ještě odeberte zhruba tři lžíce a promíchejte je s makovou směsí. Pak už stačí jen do vymazané a vysypané formy klasicky střídat vrstvy: těsto – mák – těsto – mák – těsto. Makovou vrstvu zkuste rozetřít, aby nebyla příliš tlustá, ale zároveň vám nezasahovala/nevytekla do krajů.

Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 40 minut. Pro jistotu zkoušejte propečenost špejlí :-)

Hotová bábovka je – jak konstatoval můj muž – takovou kombinací mezi svěží citronovou buchtou a makovým závinem. Což příznivci makového opojení určitě ocení ;-)

Bábovka s makovým mramorováním

Bábovka s makovým mramorováním

Bábovka s makovým mramorováním

Bábovka s makovým mramorováním

Reklamy

2 komentáře: „Citronovo-maková bábovka

  1. A z makového srdce jsou makoví brontosauři (s hlavou obrácenou dozadu) :)))
    super, mák můžu kdykoliv, že bych se dokopala k zakoupení bábovkové formy a vyzkoušela…? :)

    To se mi líbí

    1. Chi, Baru, jsem dlouho přemýšlela, jak to s těmi brontosaury myslíš, než mi to po důkladném prostudování fotek došlo! :-D
      Bez bábovky není pořádnej život, hele…! ;-)

      To se mi líbí

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s