Dýňové vdolečky

A zase ta dýně. Jelikož jsme ji letos fakticky vydlabávali, řeším stále problém, co s tou kopou dužniny, která z velké mísy v lednici ne a ne ubývat. Takže přišel ke slovu další dýňový recept.

Jistěže jsem vařila i obligátní polévku, ale z obří mexické dýně to prostě není ono jako z klasické Hokkaidó. Tudíž mi padl do noty recept z aktuálního časopisu F.O.O.D. na tohle nečekané zpracování dýně.

Ony to tedy podle původního receptu měly být koblížky, ale v mém podání se někde stala chyba (nebo jsem prostě jen nešika, to má taky velkou pravděpodobnost :-) ), a tak z toho nakonec vzešly spíš takové neforemné vdolečky. Co však nepobraly na kráse, doženou na chuti. Sice to na první ochutnání nebyl kdovíjaký zázrak, ale nedávejte na první zdání! Ve výsledku jsou děsně žravé a musíte si vzít další a další a… prázdná mísa, však to znáte.

(Mimochodem, můj muž byl velmi překvapen, když zjistil, že spořádané vdolečky měly něco společného s dýní. To jen tak na okraj pro ty, kteří by třeba chtěli zeleninu někam zakamuflovat těm největším odmítačům ;-) )

Potřebné ingredience na cca 15 koblížků:

  • 250 g dýně
  • lžíce másla
  • 2 hrnky (250 g) hladké mouky
  • lžička prášku do pečiva
  • 5 lžic (100 g) krupicového cukru
  • lžička mletého koření dle chuti – kardamon, zázvor, muškátový oříšek, vanilka
  • 1 vejce a 1 žloutek
  • kůra z půlky citronu
  • 2 lžíce (100 ml) sodovky 
  • rostlinný olej na smažení a vanilkový cukr na posypání

Nemáte-li dýni v podobě vydlabané dužniny, nakrájejte si ji na menší kousky. Na pánvi si rozpusťte máslo, dýni na něm zpěňte a následně pod pokličkou duste asi 20 minut doměkka. Podušenou dýni rozmixujte na pyré a nechte vychladnout.

Mouku si prosejte s práškem do pečiva a kořením. Přidejte k ní pyré, cukr, citronovou kůru a vejce spolu se žloutkem. Promíchejte a přilijte trošku sodovky – výsledné těsto by nemělo být příliš řídké.

Ve vysoké vrstvě rozehřátého oleje smažte z těsta noky, které vytvoříte pomocí dvou lžiček. Ještě teplé pocukrujte vanilkovým cukrem.

Vdolečky jsou výborné teplé, ale mně chutnaly ještě víc vychladlé. Super k nim bude třeba ušlehaná smetana.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dýňové koblížky

Dýňové koblížky

Advertisements

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s