Voňavá dýňová zavařenina

Domácí dýňový džem

Abych nešla s křížkem po Halloweenu, rozhodla jsem se na jeden tradiční/netradiční způsob na zpracování dýně. Zkusit ho můžete i pokud vás zatím minulo vydlabávací šílenství :-)

Dýně sem, dýně tam, dýně všude. Polévka, noky, cheessecake, muffiny. Tahle oranžová královna podzimu je hitem v různorodých podobách a je čím dál složitější nacházet neotřelé způsoby na její zpracování.

Pamatuju si, jak jsem v dětství znala dýni jen z (nepříliš oblíbených) kompotů u babičky. Teď je s úderem podzimu naopak všude, proto jsem si řekla, že se zkusím vrátit ke kořenům – a udělat zavařeninu, která mi neudělá ostudu ve spíži :-)

Co budete potřebovat:

  • 0,5 kg dýně
  • 2 menší jablka
  • 2-3 pomeranče
  • 250 g cukru
  • lžička skořice

Jak se s tím poprat:

Dýni nakrájejte na drobné kostičky a dejte do většího hrnce. Jablka oloupejte, nakrájejte a přidejte k dýni.

Ze dvou pomerančů vymačkejte šťávu a podlejte jí dýni, která sama o sobě šťavnatostí příliš neoplývá. Duste pod pokličkou a povařte doměkka aspoň 20 minut.

Směs rozšťouchejte na kaši, přidejte cukr a povařte, dokud se nerozpustí. Na závěr dochuťte lžičkou skořice (ale třeba také zázvoru, dle vaší preference). V případě, že se vám nezdá výsledná konzistence, přidejte ještě trochu šťávy z rezervního pomeranče.

Rozmixujte a naplňte připravené skleničky.

Zavařeninu pak můžete použít jako alternativu dýňového pyré při přípravě cheesecaků, muffinů, dýňových chlebíčků a podobně (pouze adekvátně tomu uberte v receptech cukr). Skvělá bude ale třeba i na opečeném toastu, ovesné kaši nebo v palačinkách.

Domácí dýňový džem

Domácí dýňový džem

Reklamy

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s