Abych nešla s křížkem po Halloweenu, rozhodla jsem se na jeden tradiční/netradiční způsob na zpracování dýně. Zkusit ho můžete i pokud vás zatím minulo vydlabávací šílenství :-)
Dýně sem, dýně tam, dýně všude. Polévka, noky, cheessecake, muffiny. Tahle oranžová královna podzimu je hitem v různorodých podobách a je čím dál složitější nacházet neotřelé způsoby na její zpracování.
Pamatuju si, jak jsem v dětství znala dýni jen z (nepříliš oblíbených) kompotů u babičky. Teď je s úderem podzimu naopak všude, proto jsem si řekla, že se zkusím vrátit ke kořenům – a udělat zavařeninu, která mi neudělá ostudu ve spíži :-)
Co budete potřebovat:
- 0,5 kg dýně
- 2 menší jablka
- 2-3 pomeranče
- 250 g cukru
- lžička skořice
Jak se s tím poprat:
Dýni nakrájejte na drobné kostičky a dejte do většího hrnce. Jablka oloupejte, nakrájejte a přidejte k dýni.
Ze dvou pomerančů vymačkejte šťávu a podlejte jí dýni, která sama o sobě šťavnatostí příliš neoplývá. Duste pod pokličkou a povařte doměkka aspoň 20 minut.
Směs rozšťouchejte na kaši, přidejte cukr a povařte, dokud se nerozpustí. Na závěr dochuťte lžičkou skořice (ale třeba také zázvoru, dle vaší preference). V případě, že se vám nezdá výsledná konzistence, přidejte ještě trochu šťávy z rezervního pomeranče.
Rozmixujte a naplňte připravené skleničky.
Zavařeninu pak můžete použít jako alternativu dýňového pyré při přípravě cheesecaků, muffinů, dýňových chlebíčků a podobně (pouze adekvátně tomu uberte v receptech cukr). Skvělá bude ale třeba i na opečeném toastu, ovesné kaši nebo v palačinkách.