Máslové hrušky s badyánem

Hrušková zavařenina s máslem a badyánem

Říjen je měsíc poslední sklizně a vydatného zásobování spíže na tuhé zimní měsíce. Tuhle zavařeninu mám v repertoáru od loňského roku a letos pro velký úspěch přišla ke slovu znovu. Jen pro mě začíná být výzvou, jak skleničkové výtvory stále nově obrazově uchopit :-)

Zkusili jste někdy do zavařeniny přidat máslo? Pokud ne, můžete to prolomit právě u hrušek. Skvěle s nimi ta máslová chuť souzní – a ani k tomu nemusíte mít zrovna hrušky máslovky, i když tahle odrůda bude samozřejmě z těch vhodnějších.

Hrušky jsou super. Spolu s jablky jsou ovocem, které můžeme mít ze sklizně k dispozici třeba ještě na konci listopadu. Takže takové neviné mrk, mrk, pokud máte v úmyslu nějaké ty skleničkové vánoční dárky ;-)

Obecně bude pro zavařování lepší, budou-li hrušky měkké a bez tuhé slupky (tj. nehodí se takové ty tvrdé zelené hrušky ze supermarketu). Slupku lze nicméně oloupat a uděláte-li to, výsledné konzistenci marmelády tím jedině prospějete.

Na 4 skleničky zavařeniny potřebujete:

  • 1 kg hrušek
  • 1 dcl bílého vína (lze vynechat)
  • špetka soli
  • 500 g krystalového cukru
  • lžíce přírodního pektinu nebo želírovací prostředek dle zvyku
  • lžička podrceného badyánu
  • 2 lžíce másla

Postup:

Najemno nakrájejné hrušky poduste na mírném plameni. Gurmáni přidají deci bílého vína a nechají odpařit. Není to ale nutné, my, co bychom kvůli jedné deci otevírali celé víno, hrušky jen mírně osolíme :-)

Poté přidejte cukr a pektin či želírovací prostředek dle svých zvyklostí. Na dochucení a doladění přidejte do marmelády badyán – buď v ní hvězdičky povařte a pak je vyhoďte, nebo podrťte semínka dvou hvězdiček v hmoždíři, případně (jako se to podařilo mně) zkuste ve specializovaných obchodech koupit badyán mletý. Hrušky ta specifická chuť kombinující hřebíček a fenykl velmi dobře podtrhne a mně jednoduše zhmotňuje na jazyku chuť podzimu.

Povařte do zhoustnutí (stačí mít jen mírně hustou konzistenci, po vychladnutí se zavařenina ještě zahustí; pro jistotu můžete udělat test na vychlazeném talířku).

Na závěr přidejte do zavařeniny kus másla, promíchejte a hotovou hruškovou marmeládou plňte vypářené sklenice a obraťte dnem vzhůru (to však pouze v případě, že máte šroubovací víčka; máte-li jako já skleničky s gumičkou a klipem, není to obracení příliš dobrý nápad. V tomto případě ale počítejte s tím, že je dobré hrušky rychle spotřebovat nebo ještě zavařit).

Hrušková zavařenina s máslem a badyánem

Hrušková zavařenina s máslem a badyánem

Hrušková zavařenina s máslem a badyánem

Reklamy

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s