Broskvový sirup

Domácí sirup na broskvovou limonádu

Zaručeně nejvyhledávanější recepty na tomhle blogu směřují k domácím sirupům. A já zase letos jedu na broskvové vlně. Logickou implikací z toho vyplývá, že jsem se tentokrát pustila do domácího broskvového sirupu, který je parádní nejen se sodovkou jako osvěžující limča, ale skvěle se bude vyjímat třeba jako přeliv na palačinkách či zmrzlině.

Prostě jsem neodolala a pořídila si další kilový košík šťavnatě vypadajících broskví. Když už to bylo letos s těma meruňkama slabší, mám asi potřebu to nějak kompenzovat. Jenže co s nima, říkala jsem si? Džem už ve spíži mám, tak že by…sirup?

Byla jsem k tomu sice trochu skeptická, protože nemám úplně dobrou zkušenost se sirupy z ovoce (vyjma citrusů). Dosud mi podléhaly rychlé zkáze (jahody, černý rybíz), pravděpodobně kvůli obsahu ovocné dužniny, která v sirupu kvasí. Nicméně tentokrát jsem – poučena – rezignovala a hotové sirupy sterilovala, tak doufám, že vydrží déle, ač už teď jsem o lahev chudší, protože ta broskvová chuť je fakt návyková :-)

Takže, pokud se odhodláte k podobnému experimentu, budete potřebovat:

    • 1 kg broskví
    • 800 g cukru krupice nebo krystal
    • šťávu ze dvou menších nebo jednoho velikého citronu (případně dle uvážení ještě lžičku kyseliny citronové)
    • 800 ml vody

Z uvedeného množství budete mít necelé 2 litry sirupu.

A co s tím udělat:

Broskve vypeckujte a nakrájejte na malé kousky do velkého hrnce (tentokrát jsem je narozdíl od džemu neloupala). Zasypte je asi polovinou cukru a nechte aspoň půl hodiny stát, aby pustily šťávu.

Do hrnce následně přilijte asi tak půl litru vody a na mírném ohni povařte tak 20 minut do úplného změknutí. Přidejte důkladně vymačkanou šťávu z citronů, případně kyselinu citronovou a promixujte na jemno.

Pak už jen přidejte zbytek cukru a vody a trochu zahřejte, ať se cukr rozpustí a vše v hrnci hezky propojí. Množství vody si regulujte podle vašeho záměru o hustotě výsledného produktu :-)

Připravte si lahve či sklenice, do kterých budete sirup plnit (propláchněte je vroucí vodou a nechte oschnout). Sirup nalívejte do lahví pomocí jemného cedníku, který vám zachytí nežádoucí dužninu. Z té pak vytvořte třeba náplň do palačinek nebo přesnídávku pro děti ;-)

Pro jistotu bude fajn naplněné sklenice pevně uzavřít a asi 15 minut sterilovat v horké vodě. Hotový sirup má hustší konzistenci, zároveň díky tomu při ředění sodovkou vytváří ve skleničce několikavrstevné efekty. Doporučuju ředit v poměru 1 ku 3, abyste si tu výraznou chuť opravdu užili.

Domácí sirup na broskvovou limonádu

Domácí sirup na broskvovou limonádu

Domácí sirup na broskvovou limonádu

 

Reklamy

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s