Pečená povidla s čokoládou

Švestková povidla s čokoládou

Švestky a čokoláda. Tahle kombinace je vděčná a každého milovníka povidel ozvláštnění v podobě čokolády určitě potěší. A ty, co si povidla ještě úplně nezamilovali, si možná tohle souznění chutí nově získá.

Jestliže všichni žehrali na to, že je letos málo meruněk, švestek je naopak požehnaně. Když jsme na zahradě pozorovali ty obsypané stromy, mamka lakonicky prohlásila, že nejlepší bude postavit pod ně sud, do kterého by švestky rovnou padaly na slivovici.

Domácí pálenka je jistě nedostižným homemade dárkem, nicméně chvilku si na ní počkáte a přece jen je potřeba se v rámci její výroby už trochu zapojit do profesionalizovaného procesu. Proto vemte na milost i pár popadaných švestek kolem stromu, budou se skvěle hodit na povidla! ;-)

Teď možná, v rámci doby švestkové, vám už švestkové buchty či knedlíky lezou ušima, nicméně povidla vám švestky skvěle nahradí, až zase bude zimní nouze.

Nevím, jak vy, ale mám pocit, že pečení švestkám vážně sluší a rozpečené jsou mnohem lepší než syrové. I proto jsem pečení zvolila jako formu pro zpracování povidel. Díky tomu jsou povidla také o něco méně pracnější, neb za vás spoustu práce odvede trouba. Jistě, budete muset švestky pokrájet, přebrat a poté zase mixovat, takže troše patlání v kuchyni se neubráníte. Ale bez toho by vás ten výsledek určitě tolik netěšil! :-)

Co si připravte:

  • asi 1,7 kg švestek
  • 400 g cukru krupice
  • 2 lžíce octa
  • půl lžičky mleté skořice
  • půl lžičky mletého (nebo v hmoždíři podrceného) hřebíčku
  • 3 lžíce rumu
  • 50 g (polovina tabulky) kvalitní tmavé čokolády

A jak na to:

Opláchnuté švestky si pokrájejte, zbavte pecek a červivých plodů. Rozložte je na hluboký plech – výjimečně jej nevykládejte pečicím papírem (aneb chyba, kterou jsem udělala za vás :-) ), může se stát, že se vám připeče a co hůř, z hotových povidel pak budete lovit kousky papíru, až budete chtít rozpečené švestky z plechu dostat.

Švestky pokropte octem a dejte do rozpálené trouby péct na 250°C asi na 25 minut. Poté je vytáhněte, posypte polovinou připraveného cukru (nemíchejte) a vraťte do trouby na dalších 15 minut.

Následně přidejte zbytek cukru a opět bez míchání nechte dopéct dalších 15 minut.

Výtáhněte z trouby, přendejte do hlubší mísy (zde právě nastal problém s pečicím papírem :-) ) a přidejte nalámané kousky čokolády, které se díky horkým švestkám začnou krásně rozpouštět. Dochuťte ještě skořicí, hřebíčkem a rumem a rozmixujte do kompaktní povidlové hmoty.

Hotová povidla plňte do vypářených sklenic, víčka můžete ještě pro jistotu před uzavřením potřít silnějším alkoholem. Z uvedeného množství by vám měly vyjít tři střední sklenice.

Švestková povidla s čokoládou

Švestková povidla s čokoládou

Švestková povidla s čokoládou

Švestková povidla s čokoládou

Advertisements

1 komentář: „Pečená povidla s čokoládou

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s