Broskvový džem s rozmarýnem

Jedna z věcí poslední doby, která mě fakt nadchla. Obecně mě baví nacházet jednoduché a zároveň funkční kombinace chutí zavařenin. Takže tak, jak fungují například jahody spolu s vanilkou nebo meruňky s levandulí, zamilovala jsem si i variaci broskví s rozmarýnem.

Recept na broskvový džem s rozmarýnem na mě vykoukl v posledním čísle časopisu Albert v kuchyni. Zajímavá kombinace, říkala jsem si. Neb mátu, meduňku i tymián rozrůstající se v truhlících na terase zpracuju do sirupů, ale co s rozmarýnem? Tak přesně toto!

Obecně teď na podobných chuťových variacích ujíždím, naposledy mě do extáze vystřelil míchaný salát s nektarinkou, Prosciuttem, Ricottou a lanýžovým medem, který jsem si dala v jedné z brněnských kaváren. Takže je klidně možné, že vám nakonec intenzivní chuť rozmarýnu nesedne tolik, co mně; pokud ale toužíte po nějaké dospělé chuti, mělo by to být ono!

Na džem, z něhož budete mít 4 střední skleničky, potřebujete:

  • 1 kg broskví
  • šťávu z jednoho citronu
  • 4 větší snítky rozmarýnu
  • 500-600 g cukru
  • lžičku citronového nebo jablečného pektinu (lze nahradit dlouhým varem nebo zvýšením dávky cukru)

Jak postupovat:

Broskve je nejprve potřeba oloupat. Je lepší mít zralejší plody, u nichž jde slupka snadno dolů. Stačí je pak jen překrojit na půlku, a slupku špičkou nože stáhnout.

Oloupané broskve nakrájejte na malé klínky, zasypte cukrem (lepší bude ho přidávat po částech), přidejte citronovou šťávu a odrhnuté snítky rozmarýnu. Pokud by vám rozmarýn ve výsledném džemu překážel, nechte snítky v broskvové směsi celé a před vařením je odstraňte.

Takto připravenou směs nechte několik hodin stát, aby se cukr pěkně rozpustil a citron vstřebal. Poté přendejte odstáté broskve do většího hrnce (chcete-li, vyhoďte rozmarýn, já ho pro lepší efekt v jednotlivých jehličkách v džemu nechala) a trochu je rozmačkejte šťouchadlem na brambory. Záleží, jak moc velké kousky jste ochotni ve výsledné zavařenině akceptovat.

Směs začněte pomalu vařit. Po chvilce si v misce smíchejte lžičku pektinu s dvěma lžícemi cukru a přidejte ji do probublávající zavařeniny. Po několika míchnutích byste měli pozorovat krásně zahuštěnou konzistenci (i když pořád bude výsledný džem asi řidší než mohou být někteří zvyklý, já to tak mám ale ráda, přijde mi to takové přirozenější, než gumový rosol). Celkově byste měli u plotny strávit asi tak 15 minut.

Jestliže nechcete využít želírujícího pektinu, budete muset využít delšího varu a nejspíš přidat ještě trochu cukru. Pektinu se ale určitě nebojte. Lze ho pořídit na internetu a i když vypadá draze, vydrží vám fakt dlouho (a nezkazí se). Prodávají ho například Pytlíci.cz nebo obchod Kitchenette.cz.

Nakonec si připravte sklenice, které propláchněte spolu s víčky vroucí vodou. Pro jistotu ještě můžete osušená víčka potřít silnějším alkoholem (třeba vodkou nebo slivovicí). Horký džem plňte do sklenic, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru, aby se vytvořil podtlak a zabránilo se kazivosti.

Výsledkem bude opravdu dobrý džem s plnou chutí broskví podtržený pikantními tóny rozmarýnu.

Broskvový džem s rozmarýnem

Broskvový džem s rozmarýnem

Reklamy

1 komentář: „Broskvový džem s rozmarýnem

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s