Meruňkový koláč s mandlemi

Meruňkový koláč s mandlemi

Tenhle koláč je jednoduchý, rychlý a velmi variabilní – mojí oblíbenou ovocnou kombinaci tvoří například meruňky a borůvky, které na smetanové náplni vykouzlí parádní hru barev. Navíc je jeho základem úplně dokonalé těsto, k němuž se uchyluju vždycky, když mě zklamou ostatní koláčové recepty (a bohužel se to děje často, tak nevím, jestli jsem jen nemehlo nebo ty ostatní prostě fakt nefungují :-) ).

Je přesně polovina července a to by v tom byl čert, aby se tu taky neobjevil tip na nějaké to sladké pečení z čerstvého letního ovoce! Nevím jak vy, ale ze všech stran slyším zkazky, jak meruňky pomrzly a bude to s nimi letos slabé – a vlastně jsem ještě na žádnou českou nenarazila :-( Nicméně mám je tak ráda, že mi to nedalo a koupila jsem v supermarketu pár kousků ze slunné Itálie s tím, že na koláč budou parádní. Chtěla jsem teda původně udělat svou oblíbenou kombinaci s borůvkama, ale do lesa daleko a v supermarketu opravdové lesní barvící borůvky jaksi nevedou (o to jsou nám samozřejmě vzácnější). Proto nakonec vznikl koláč čistě meruňkový, ale věřím, že nebudete klást meze své fantazii a využijete třeba i nektarinky, broskve a další ovoce, které se nabízí.

Z čeho vytvoříte ono ideální těsto:

  • 220 g polohrubé mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g másla
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • lžíce strouhanky

A co do náplně:

  • 250 g smetanového sýra
  • 50 g zakysané smetany
  • 1 vanilkový cukr
  • asi 10 meruněk (nebo jiné sezónní ovoce)
  • hrst plátkových mandlí

Jak na to:

Z mouky, moučkového cukru, špetky soli a lehce povoleného másla vypracujte jakousi drobenku. Do ní rozklepněte a zapracujte vejce – z hmoty se po několika chvatech stane krásné vláčné těsto. Doplňte ještě lžíci strouhanky. Nemám fyzikálně ověřen její efekt, ale mám pocit, že právě díky ní získá výsledné těsto lepší strukturu a bude krásně křupat.

Těsto zabalte do potřavinářské folie a dejte aspoň na hodinu chladit do ledničky. Poté ho na plátu pečícího papíru vyválejte do zhruba kruhu a z papíru ho překlopte do připravené koláčové formy (ta moje má průměr 27 cm, ale vystačí vám i na širší). Přesahující těsto odkrojte a budete-li ho mít dostatek, upečte si třeba ještě malou tartaletku.

Troubu předehřejte na 180 °C a koláčový korpus dejte na chvíli (asi 10 minut) předpéct.

Mezitím si připravte náplň. Ta je rovněž poměrně variabilní. Já tentokrát použila půl kelímku Ricotty, půl kelímku plnotučného tvarohu a několik lžic zakysané smetany (jednoduše co lednička dala). Vše jsem promíchala spolu s 2/3 sáčkového vanilkového cukru – toho s pravou vanilkou.

Náplň jsem rozetřela na těsto a navrch jsem pokladla na měsíčky pokrájené meruňky. Posypala jsem je zbytkem vanilkového cukru a plátky mandlí. Pekla jsem asi 20 minut do zezlátnutí okrajů.

Hotový koláč je opravdu moc dobrý a také mi dělá radost, že těsto – narozdíl od mnoha jiných – nesteče a nezdrcne se na polovinu své výšky. Takže využijte chladnějších dnů na pečení, než zase nastanou vedra. Pro ty mám v záloze další recept na výbornou zmrzlinu! :-)

Tip pro extrémně spěchající: Koláč lze dobře upéct i s listovým těstem, v tom případě ho máte hotový do půl hodiny.

Meruňkový koláč s mandlemi

Meruňkový koláč s mandlemi

Meruňkový koláč s mandlemi

Meruňkový koláč s mandlemi

 

Reklamy

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s