Bezlepková focaccia s olivami a sušenými rajčaty

Focaccia s olivami, sušenými rajčaty a kukuřicí

Je výborná jako příloha, ale s chutí ji zblaznete jen tak. Hodí se na piknik i k nedělnímu pečenému kuřeti. Tahle focaccia je rychlá, jednoduchá a zavděčí se i náročnějším strávníkům. 

Tenhle recept sem chci dát od chvíle, kdy měly poměrně velký ohlas bezlepkovo-bezlaktózové buchtičky. Inu, nějak pořád nebyla na to slané pečení příležitost… Jeho čas přišel až nyní. Uvítáte ho, až vás přestanou bavit všechny ty ovocné koláče, knedlíky a dezerty! :-)

Pravá italská focaccia – neboli pečená chlebo-pizza je z klasické mouky a kynutá. Využívá se nejčastěji jako příloha k jídlům. Tohle je taková upravená alternativa, jejíž základní recept pochází z kuchařky Lahodně s Ellou. Nemusí kynout, takže je rychlejší a netrváte-li na bezlepkové variantě, můžete do receptu použít (aspoň částečně) celozrnnou mouku. Nám skvěle posloužila jako příloha k pečeným kuřecím křídýlkám.

Na čem v tomto receptu rozhodně nešetřete jsou sušená rajčata. Dávají výsledné focaccii ten správný šmrnc. U nás bohužel tento produkt mizí rychlostí blesku (během týdne doplním recept na domácí sušená rajčata, ať se máte nač těšit, až budete sklízet rajčátka ze zahrádky nebo kupovat levně kila rajčat na tržnici), proto jsem jich už neměla potřebné množství a dolaďovala náplň těsta kukuřicí. Je hezká pro barevnost, ale klidně ji můžete vynechat ;-)

Focacciu pečte ideálně ve čtvercové formě, do té o velikosti asi 30 x 25 cm si připravte:

  • 150 ml olivového oleje
  • 2 lžíce slunečnicových semínek
  • 3 lžíce jablečného octa
  • 500 g pohankové jemně mleté mouky
  • 200 g sušených rajčat naložených v oleji
  • 180 g vypeckovaných oliv
  • dvě lžíce kukuřice (sterilované nebo uvařené zamražené)
  • velikou hrst nasekaných čerstvých bylinek – tymián, rozmarýn, oregano (část na ozdobu)
  • olej na vymazání formy (dle původního receptu kokosový)
  • sůl, pepř

Jak na to:

Troubu si předehřejte na 200°C. Ve větší míse si postupně smíchejte 450 ml vody, olivový olej (využila jsem částečně ten ze sušených rajčat), slunečnicová semínka, ocet (ten nahrazuje kvasný proces z kynutí) a mouku a dochuťte solí a pepřem.

Vše promíchejte do jemné hmoty, přimíchejte okapaná sušená rajčata, přepůlené olivy, kukuřici a nasekané bylinky.

Formu vymažte (kokosovým) olejem, nalijte do ní těsto a posypte zbytkem bylinkových lístků. Pečte asi 30 minut, dokud nezačne povrch zlátnout.

Podávat můžete k masu, salátům či sýrům. Tak ať chutná!

Focaccia s olivami, sušenými rajčaty a kukuřicí

Focaccia s olivami, sušenými rajčaty a kukuřicí

Focaccia s olivami, sušenými rajčaty a kukuřicí

Advertisements

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s