Levandulové bábovky

Levandulová bábovka

Fialové trsy levandule mě vždycky pokouší. Magická barva a omamná vůně úplně láká k tomu ji nějak vytěžit. Na druhou stranu ze zkušeností vím, že se s levandulí musí oparně, jinak se vám rychle zprotiví. Letos byly dobře zvolenou volbou tyhle bábovičky.

Loni jsem z levandule dělala sirup. Nějak jsem neodhadla množství a bylo ho doslova na rozdávání. Dva litry mi ve sklenici stály až do letošní levandulové sezóny – jeho vůně a chuť byly totiž tak intenzivní, že se to nedalo pít dlouhodobě. Věděla jsem proto, že sirup letos raději nee.

Vloni jsem zároveň zkoušela levandulovou bábovku. Ani ta se nezadařila zcela dle představ, protože jsem množství levandule neodhadla a dala jí do těsta moc, tudíž žvýkání bábovky připomínalo spíše žvýkání mýdla. Nehledě na to, že nadměrná konzumace levandule může působit trávicí obtíže…

Přesto jsem si řekla, že dám bábovce druhou šanci, sílu levandulového aroma si pohlídám a znovu vytáhnu ke slávě své oblíbené mini formičky :-) Vznikly tak tyto chutné levandulové bábovky, které mi pochválil i třináctiletý rodinný příslušník, takže by mohly mít ohlas napříč generacemi i u vás.

Na 10 kusů bábovek použijete (na velkou bábovkovou formu zdvojnásobte množství):

  • 125 g (polotučného) tvarohu
  • 150 g mouky (zkuste 100 g polohrubé, 25 g celozrnné a 25 g hladké)
  • 100 g změklého másla
  • 90 g třtinového cukru (nebo klasického krupicového)
  • 2 vejce (bílky a žloutky zvlášť)
  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • asi 15 g vanilkového cukru (vanilínový cukr dejte polovinu sáčku, opravdový vanikový můžete použít celý)
  • malá lžička levandulových květů (čerstvých nebo sušených)

Jak na to s přípravou:

Předehřejte si troubu na 180 °C.  Máslo spolu s cukrem utřete a do směsi po jednom přidejte žloutky. Cukrovou směs pak promíchejte s tvarohem.

V jiné míse smíchejte mouku/mouky s práškem do pečiva a vanilkovým cukrem. Přidejte květy levandule a tuto směs postupně zapracujte do tekuté směsi s tvarohem.

Na závěr si z bílků vyšlehejte tuhý sníh a zlehka ho vmíchejte do těsta. Těsto vlijte do formiček (já mám silikonové, které vymazávat nemusím, máte-li však jiné, vymažte je máslem a lehce vysypte hrubou moukou nebo moučkovým cukrem).

Malé bábovičky pečte zhruba 20 minut, velkou bábovku v dvojnásobném množství nechte v troubě přiměřeně dlouhou dobu, tj. minimálně 40 minut. Propečenost pro jistotu zkontrolujte špejlí.

Upečené bábovky nechte chvilku odpočinout, opatrně je vyklopte a podávejte či zabalte pro zvolenou příležitost :-)

Já si tentokrát pohlídala sílu levandulových kvítků a držela se zlatého pravidla, že méně je více a je to vskutku tak. Ony ty bábovky budou z tvarohového těsta dobré tak jako tak a levandule jest takovou třešničkou, která dodá výsledný a neotřelý šmrnc.

Pokud máte na zahrádce lán levandule, rozhodně doporučuji aspoň část nasušit – potřebnou munici pro tohle bábovkové kouzlení tak budete mít k ruce i v budoucnu ;-)

Levandulová bábovka

Levandulová bábovka

Levandulová bábovka

Levandulová bábovka

Reklamy

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s