Maková zmrzlina

Makova zmrzlina

Sotva jsme se nadáli léta, už tady jsou teploty, při nichž se nedá normálně existovat a už vůbec ne obstojně vyfotit zmrzlinu :-) Počasí si nicméně osvěžení žádá, takže svým nejmilejším připravte tuhle bombu nadupanou vápníkem a dalšími vitamíny. Že si makovou zmrzlinu neumíte představit? Tak si ji nepředstavujte a rovnou ji udělejte. Až ochutnáte, pochopíte, proč je to v gurmánských kruzích takový hit.

Mák by se – řečeno moderní terminologií – dal bez skrupulí označit za superpotravinu. Co na tom, že západní národy ho považují za zapovězenou surovinu spojenou s opiem. K české kuchyni jednoznačně patří a kdo se mu vyhýbá, neví, oč se připravuje. My jsme doma od první lžičky na makové zmrzlině závislí, i když nevím, jestli je to jen díky tomu, jak je dobrá, nebo k tomu přece jen přispívá trochu té drogy :-)

Naše první zmrzlinová várka zmizela tak rychle, že jsem ji ani nestihla zdokumentovat. Muž tehdy přišel, kouknul na to a se slovy „proboha, ty tvoje experimenty!“ jen zakoulel očima. Pak však přece jen ochutnal a od té doby se dvířka mrazáku netrhla a nakonec na mě zbyla sotva čtvrtina zmrzliny.

Přemýšlím teď nad jediným – když jsem kamarádce nadšeně popisovala jednoduchost receptu a z paměti jí vyjmenovávala ingredience, dotázala se mě, zda se nebojím těch tepelně nezpracovaných žloutků. Popravdě jsem nad tím předtím vůbec nepřemýšlela, neb dle různých receptů se vejce do zmrzliny zpracovávají podobně (navíc využívám vajíčka z babiččina domácího chovu). Přesto jsem teď nalomená zkusit příští várku bez vajec. Třeba s tvarohem či zakysanou smetanou. Myslím, že výrazná chuť máku by měla zůstat jako podstatná složka, ať už bude jejím povozem cokoliv.

Na mnou osvědčenou variantu budete potřebovat:

  • Zhruba 65 g nahrubo mletého máku (můžete dát i půl napůl jemně mletý a celý)
  • 400 ml (2 kelímky) smetany ke šlehání (31 %)
  • 125 g krystalového cukru
  • 4 vaječné žloutky

Jak na to (jednoduše!):

S mákem to je jako s kávou. Je lepší kupovat celý a namlet si ho až před použitím, aby si ponechal důležité aroma i živiny. Jenže co s tím, když mlýnkem na mák v  domácnosti nedisponujete? Hledala jsem a zkoumala a nakonec to vyřešila starým dobrým kamarádem mixérem. Mák stačí dát do vysoké plastové nádoby (která bývá jako příslušenství tyčového mixéru) a tyčovým mixérem jej pomixovat. Samozřejmě ho musí být určité množství, aby to mělo smysl, stanovené množství na zmrzlinu to tak akorát splňuje. Pro potřeby zmrzliny pak vůbec nevadí, když pár zrníček mixéru unikne a zůstane vcelku.

Namletý mák smíchejte se smetanou a přiveďte k varu. Jakmile začne smetana probublávat, odstavte ji z plotýnky. Žloutky si vyšlehejte pomocí metličky spolu s cukrem do hladkého jemného krému (trvá to několik minut).

Následně stačí promíchat makovou smetanu s vyšlehanými žloutky, prošlehat dohromady a hotovou směsí naplnit plastovou nádobku, kterou dáte do mrazáku. Stanovené množství by vám mělo tak akorát stačit na obvyklou svačinovou krabičku o délce 20 cm.

Je také vhodné, abyste tuhnoucí směs zhruba co hodinu z mrazáku vyndali a prošlehali. Jednak tím zabráníte tvorbě ledových krystalků ve zmrzlině a jednak tím docílíte rovnoměrného rozprostření hmoty v krabičce, maková složka totiž má – potvůrka – tendenci sedat ke dnu.

Samozřejmě, že máte-li zmrzlinovač (mně při tom pomyšlení už bliká výstražná kontrolka alias další krám do baráku O:-) ), postačí vám nalít připravenou směs do přístroje a on už za vás udělá všechnu práci a vytvoří krásnou hladkou zmrzlinu lusknutím prstu.

Věřím, že si tuhle zmrzlinu zamilujete podobně jako já. Když jí chodím po lžičkách ochutnávat do mrazáku, smazávám si výčitky tím, že mák je vysoce zdravý a svému tělu tím vlastně jen prospívám! :-)

Makova zmrzlina

Advertisements

1 komentář: „Maková zmrzlina

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s