Hráškový krém s parmazánovým krekrem

V sobotu jsem byla na našem slavném Zelném trhu a kromě jahod a třešní, jimž byl v tuto dobu zasvěcen, jsem neodolala zelenému hrášku. Normálně ho moc nekupuju, protože mám v živé paměti, jak jsme ho jako děcka (a puberťáci) spásali u babičky na zahradě a taky si vždycky s úsměvem připomenu její památnou větu: „Už to nežerte, nebo se z toho zdujete!“:-)

Lusky jsme jedli fakt ve velkém, občas měla babička i strach, jestli jí nějaký hrášek zbude na sadbu pro příští rok. Zelené kuličky hrášku jsou pro mě tím pádem jakási posvátná připomínka bezstarostného dětství – lusky se nekupují a když už jsou, je nejlepší je vyloupat a sníst jen tak…

Přesto jsem při vidině krásného zeleného hrášku (který už je konečně v obchodech a na trzích za přijatelnou cenu) pomyslela, že bych jednou mohla udělat výjimku a uvařit z něj polévku – zvlášť, když jsem potřebovala vymyslet jen něco rychlého na prohřátí žaludku po cestě z jednoho food festivalu na druhý. A že bych to jako takový malý úskok mohla dát i sem na blog, abych rozrazila tu jahodovou červeň posledních příspěvků.

Výsledek byl nakonec opravdu dobrý, krémový, slaďoučký a chuť hrášku hodně výrazná (navíc to celé bez použití smetany). Takže až budete chystat nějaký brunch pro přátele, nebo prostě jen budete chtít potěšit své blízké, udělejte kromě různých koláčků a sladkostí i tuhle polívčičku. Teď v létě se dá jíst i za studena a mimo sezonu si ji klidně můžete sem tam střihnout s hráškem mraženým.

Suroviny na 4 malé (brunch) porce:

  • asi 450 g zeleného hrášku (mimo sezónu použijte mražený)
  • 2-3 jarní cibulky
  • malý stroužek česneku
  • 1 menší brambora
  • olivový olej a trochu másla
  • asi 500 ml zeleninového či kuřecího vývaru (používám skleničkový Konečně vývar)
  • hrst mátových a bazalkových lístků
  • strouhaný parmazán na krekry (cca 60 g)

Jak se dopracovat rychlé a lahodné polévky:

V hrnci rozehřejte olej spolu s máslem (máslo dává lepší chuť, zároveň má však nižší bod přepalování než olej, proto se obě suroviny kombinují). Vsypte nakrájené jarní cibulky, nadrobno nakrájený česnek a následně také na malé kostičky pokrájenou bramboru. Opékejte asi 5 minut do zlatavé barvy cibulky.

Do připraveného základu vlijte vývar (Konečně vývar je celkem silný, takže ho v případě potřeby dořeďuji už jen vodou, kterou naliju do sklenice od vývaru, aby mi žádná usazenina nepřišla nazmar :-) ). Přiveďte k varu a nechte vařit asi 10 minut do změknutí brambor.

Vsypte hrášek a chviličku povařte; čerstvému hrášku stačí klidně dvě minutky, aby zůstal svěže zelený, mraženému dejte o nějakou tu minutu víc.

Hrnec sundejte z plotýnky a dochuťte solí, pepřem a pokrájenými bylinkami, které podpoří chuť i výslednou barvu hráškového krému. Pak už stačí jen rozmixovat ponorným mixérem a je hotovo.

Parmazánové krekry si vyrobte jednoduše během krátkého vaření polévky. Nastrouhejte najemno parmazán a rozpalte si troubu na režim gril (zhruba na 220°C). Plech vyložte pečicím papírem a parmazán na něj nasypte do tvaru silnějších pruhů. Grilujte pár minut, dokud se sýr nerozpustí a nezačne zlátnout. Teplé krekry opatrně odloupněte z papíru a nechte trochu vychladnout – získají tím pevnost.

Hotovou polévku rozdělte do servírovacích misek, dozdobte mátou, bazalkou či krájenou jarní cibulkou a podávejte s parmazánovým krekrem. Je to dobrota!

A pokud byste náhodou pociťovali masový deficit, doplňte krém dokřupava opraženými proužky slaniny (namísto parmazánových krekrů).

Hráškový krém s parmazánovým krekrem

Hráškový krém s parmazánovým krekrem

Hráškový krém s parmazánovým krekrem

Reklamy

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s