Jahodový likér

Jahodový likér z bílého rumu

Ve chvíli, kdy budete mít jahod až nad hlavu, udělejte záslužný manévr. Půl kila jich vemte, zalijte bílým rumem a dva týdny si jich vůbec nevšímejte. Garantuju vám, že si (nebo mi) pak budete po skončení jahodové sezóny blahořečit! ;-)

Tenhle likér je jeden z mých skvělých objevů loňského roku. A protože jsem ho vyzkoušela a plně osvědčila už loni, mohu vám ho sem s klidným svědomím dát, ač si na něj minimálně 14 dní počkáte.

Ve své nejkrásnější kuchařce ho (spolu s parádními etiketami na vystřižení) má Denisa Bartošová. Jeho příprava je jednoduchá, výsledek vskutku efektní. Pravda, není to rychlé, není to ani příliš levné, ale zato je to zatraceně dobré.

Co budete všechno potřebovat (na 1,5 litru likéru):

  • 0,5 kg očištěných a pokrájených jahod
  • 0,6 litru bílého rumu
  • 270 g cukru
  • 1 litr bílého vína

A jak na to:

Jahody pokrájejte na menší kousky, vložte do čistých sklenic či lahví a zalijte bílým rumem. Uzavřete a nechte stát  (raději na stinném a chladnějším místě).

Po dvou týdnech jahody zceďte a nechte okapat, ovšem nemačkejte je. Vylouhované plody jsou v tomto okamžiku už jen odpadní surovinou…

Prudkým varem povařte víno s cukrem po dobu asi 10 minut. Tekutinu následně zredukujte zhruba na polovinu. Nechte vychladnout a následně smíchejte s jahodovým rumem. Nalijte do lahví – opravdu krásně likér vynikne v těch z kolekce Garden 1897 – a máte hotovo.


Díky alkoholu je tento likér prakticky nezničitelný a nezkazitelný, takže si s jeho skladováním nemusíte dělat příliš hlavu. Navíc až nasajete to aroma, pochopíte, že jste si právě zakonzervovali tu nejkrásnější vůni jahod tím nejlepším možným způsobem :-)

Jako jedlý dárek vám likér prokáže skvělou službu třeba na Vánoce nebo narozeniny zimních jedinců, kdy budou voňavé jahody vzácné podobně jako v pohádce O dvanácti měsíčkách. Samozřejmě tedy za předpokladu, že ho sami před sebou dobře uschováte, aby vás nepokoušel. Mohu dosvědčit, že moje maminka, která jeden archivní kus na sklonku roku 2015 dostala k narozeninám, půl litru likéru vycucla s velkou chutí a následně ho upřímně vychvalovala.

Jahodový likér z bílého rumu

Jahodový likér z bílého rumu

 

Domácí jahodový likér z bílého rumu

Reklamy

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s