Ovocné nanuky

Domácí nanuk přinese ještě větší osvěžení a nemenší slast jako domácí limonáda. A co je ještě lepší – při obojím upotřebíte stejnou surovinu: poctivý vlastnoručně vyrobený sirup.

Takový nanuk dokáže nejen dobře osvěžit, ale předat i vitamíny a energii z ovoce – za předpokladu, že si ho uděláte pěkně doma z kvalitních surovin. Překvapí vás, jaká je to brnkačka. Já už domů žádné cucy na klacku nekupuju a hřeším jen na cestách, kde komfort domácího nanuku jaksi nelze vyžít.

Co však rozhodně při výrobě domácích nanuků plně využít lze jsou domácí sirupy. Takže pokud jste se nechali zlákat do jejich výroby (nebo naopak rutinně každý rok produkujete litry a už nevíte, co s tím), přichází skvělý způsob, jak jim dát dokonalé upotřebení. A jestliže jste sirupování ještě nepropadli, nezoufejte, níže najdete recept a pomůcku i pro vás.

Každý dokonalý nanuk v zásadě obsahuje dvě jednoduché složky – rozmixované ovoce a domácí sirup, který se po zmražení stává jejich dochucovadlem i pojidlem. Můžete ale využít jen ovocné pyré nebo naopak pouze šťávu/džus, je to v podstatě na vaší fantazii.

Jahodové nanuky se smetanou (6 kusů):

  • rozmixujte asi 300 g zralých jahod a promíchejte je s 2 dcl bezinkového sirupu
  • v misce utřete 3 lžíce krémového sýra (Mascarpone, Ricotta, Philadelphia, Lučina…) s velkou lžící zakysané smetany a trochou (1-2 lžíce) zvoleného sirupu
  • do formiček na nanuky nalijte část jahodové směsi, proložte smetanovou vrstvou a dolijte zbytkem jahod (vrstvy lze střídat víckrát, vykouzlí vám krásné mramorování)
  • naplněné formy dejte do mrazáku a po několika hodinách si už můžete pochutnávat na bezkonkurenčních nanucích – bezinková šťáva jim dá jedinečný šmrnc!

Mangové nanuky bez cukru (6 kusů)

  • pokrájejte a rozmixujte jedno zralé mango a promíchejte spolu s 2 dcl kokosového mléka (skvěle tu využijete i domácí)
  • přidejte asi 3 lžíce medu (nebo méně/více dle chuti), nalijte do forem a dejte zmrazit
  • tyhle nanuky jsou nejen osvěžující, ale vlastně totálně zdravé :-) Namísto manga můžete stejně dobře využít jahody, borůvky nebo lesní plody obecně, které si také dobře rozumí s kokosovým mlékem.

Pokud přece jen nemáte domácí sirup a výhledově ani plán jej vytvářet (a přesto jste dočetli až sem! :-) ), domácích nanuků se vzdávat nemusíte, mám pro vás snadnou fintu obšlehnutou od Markéty Pavleje z Kitchenette. Jednoduše si vytvořte základní cukrový sirup (200 ml vody svařte s 200 g cukru do sirupové konzistence), který pak můžete využít univerzálně a navíc si do něj různě přidávat bylinky a koření dle chuti.

Další moje oblíbené kombinace:

  • broskve s levandulovým sirupem
  • borůvky s citronovým sirupem a smetanou
  • ostružiny s cukrovým sirupem a vanilkou 
  • meloun s bazalkou

Domácí nanuky mají jedinou chybu. Že se vážně blbě fotí. Což normálního smrtelníka vlastně nemusí vůbec trápit :-) Mnohem víc dokážou možná potrápit některé formy na nanuky a vytahování hotových kusů, ale i s tím se dá naučit žít, když si osvojíte pár fíglů…

Například moje forma na šest nanuků je z obchodu Kitchenette (bohužel aktuálně nedostupná, sama nevím, co budu dělat, až mi dojdou ta bezkonkurenční přibalená dřívka) a zpočátku jsem trochu bojovala s vytahováním hotových nanuků. Teď už to bývá hračka – po vytažení z mrazáku zavřené formičky trochu opláchnu proudem vody, otevřu, ostrým nožem obkroužím okraje a nanuk jde ven jak po másle.

Existuje ale spousta dostupných jednoporcových formiček, které vás stresu z vytahování nanuků z formy zbaví. Za všechny například tato. Rozhodně však hlasuju pro stojací formy, protože z těch ležících jako je třeba tahle vám náplň před zmrznutím tak akorát vyteče a navíc v nich budete složitě docilovat efektního mramorování prostřednictvím míchání složek.

A pak je tu ještě jedna nevýhoda. Složitě budete nanuky někomu nosit, zájemce si bude muset přijít pro dobrotu rovnou k vám…

Jahodový nanuk se smetanou, mangový nanuk s kokosovým mlékem

Jahodový nanuk se smetanou, mangový nanuk s kokosovým mlékem

Jahodový nanuk se smetanou, mangový nanuk s kokosovým mlékem

Advertisements

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s