Domácí sirupy na nejlepší limonádu

Limonada z domaciho sirupu

Sluníčko rozpaluje balkónové dlaždice, sousedé napouštějí bazény a bazalka na okně sesychá už půlden po zalití. Ano, je to tak. Ač se to ještě před třemi měsíci (kdy chumelilo!) zdálo nemožné, léto je tu! ;-) A s ním i potřeba osvěžujících limonád.

Pod pojmem limonáda si už dávno nepředstavuju jen barevné napěněné tlamolepy (jak by řekl můj tatík) v petkách. Naopak – s rozmachem kavárenské kultury v Brně mi už s označením limonáda naskakují asociace jako velká sklenice, perlivá voda, domácí sirup, hodně máty a dost ledu. A přesně takovou si můžete pro sebe či své nejmilejší vyrobit taky.

Vlastně není nic jednoduššího a zároveň vděčnějšího, než mít během horkých dnů v ledničce perlivou vodu (nebo rovnou přístroj na její výrobu) a nějakou tu sklenici vlastnoručně vyrobeného sirupu. Osvěžení, které z této kombinace vykouzlíte, se skoro rovná výhře za milion! :-)

Mojí nejoblíbenější limonádou (čemuž asi přispívá nostalgie z dětství) je ta z bezového sirupu. A hned za ní (když bezinky dojdou) je limča vyrobená z citronového sirupu s tymiánem, kterým lze doplňovat sirupový deficit celoročně.

Na oba sirupy přikládám recepty – není to žádná věda, jakmile se do sirupové manufaktury jednou dostanete, žádný recept už nebudete potřebovat a levou zadní budete experimentovat s různými surovinami a bylinkami. Proto to berte pouze jako inspiraci, neb věřím, že najdete (nebo máte) spoustu svých vyladěných kombinací.

Na citronový sirup s tymiánem (2 litry)

  • pokrájejte tři střední omyté citrony na kolečka, přidejte asi 5-10 snítek čerstvého tymiánuzalijte 1,5 litru vody a dejte na 24 hodin louhovat do ledničky. Čas od času můžete citrony propíchat vidličkou, aby pustily víc šťávy.
  • poté ve velkém hrnci smíchejte kilo krystalového nebo krupicového cukru s balíčkem kyseliny citronové (20 g), zalijte citronovým výluhem a promíchejte, aby se cukr rozpustil (lze i mírně zahřát)
  • aby měl váš sirup skutečně výbornou tymiánovou příchuť, přisypte ještě lžíci sušeného tymiánu – je aromatičtější a chuť výborně dokreslí (kombinaci citron+tymián jsem ochutnala v jedné brněnské kavárně a úplně se do ní zamilovala… Když jsem to pak zkoušela doma, bylo mi divné, že ať přidám čerstvého tymiánu kolik chci, stále to není ono. A pak přišel ten spásný nápad – ano, doladit sirup tymiánem sušeným. Hned jsem pak chuťově byla tam, kde jsem potřebovala být ;-))
  • zchladlý sirup přeceďte (přes gázu, plátno, plenu nebo kávový filtr) do lahví propláchnutých vroucí vodou

Na sirup z květů černého bezu (2 litry)

  • nasbírejte asi 15-20 velkých květů černého bezu a vyklepejte z nich broučky
  • převařte si 1,5 litru vody a až vám vychladne, dejte do ní louhovat bezové květy společně s jedním pokrájeným citronem
  • po 12 -24 hodinách výluh přeceďte do velkého hrnce, přidejte kilo cukru, citronovou šťávu asi z půlky citronu a balíček kyseliny citronové (20 g)
  • za studena míchejte, dokud se cukr nerozpustí a všechny složky nepropojí. Hotový sirup skladujte v čistých a pečlivě uzavřených lahvích

Domácí sirup pak stačí jen smíchat s perlivou vodou – ta je důležitá, jednak lépe osvěží a jednak zvýrazňuje chuť sirupů a výsledný nápoj má opravdu limonádovou chuť. Nic naplat, ale sirupy ředěné obyčejnou kohoutkovou vodou jsou poněkud plané, ne nadarmo měly naše babičky doma ty sifony! Přidejte ještě nějakou tu snítku máty či meduňky, pokrájené citrony či sezónní ovoce a kostky ledu a máte vyladěný nápoj, který vám může závidět kdejaká osvěžovna.

Díky různým uzavíratelným lahvím a skleničkám navíc můžete limonádu i přenášet, takže bude skvělá třeba na piknik!

Limonada z domaciho sirupu

Limonada z domaciho sirupu

Limonada z domaciho sirupu

Černý bez na domácí sirup

domácí citronový sirup

Advertisements

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s