Banánový chlebíček s třešněmi (bez mouky a cukru)

Banánový chlebíček s třešněmi

Banánový chlebíček je fenomén, který nepochybně vznikl jen tak náhodou, aby dostaly příležitost přezrálé banány. A nutno říct, že využití je to více než dobré!

Tento chlebíček existuje asi v tisíci obměn,  včetně mnoha bezlepkových a fitness verzí. Já ho tentokrát zkusila upéct bez mouky (tu nahradily rozemleté ovesné vločky) a bez cukru, navíc s využitím sezónního ovoce.

Musím říct, že pro nás zmlsance nikdy nebude pečení bez cukru plnohodnotné, ať jsou banány sladké sebevíc. Na druhou stranu je čas od času fajn si od průmyslově vyráběného cukru dat oddych, zvlášť, když se teď nabízí to nejlepší období, kdy můžeme cukry čerpat přirozenou cestou z ovoce. Mimo léto dokážou čerstvé plody zase výborně nahradit ty sušené. 

Co budete potřebovat na banánový chlebíček:

  • 260 g ovesných vloček (rozemletých na mouku) 
  • 90 g (měkkého) másla
  • 3 lžíce tučného bílého jogurtu (nebo zakysané smetany) 
  • 2 vejce
  • 3 zralé banány
  • lžička kypřícího prášku do pečiva
  • lžička jedlé sody
  • špetka soli
  • 3 velké lžíce medu nebo javorového sirupu
  • hrst třešní + na ozdobu

Jak se dopracovat k výsledku:

Příprava chlebíčku je velmi jednoduchá a nejspíš proto je tento moučník taky tak oblíbený ;-)

V podstatě stačí smíchat suché a mokré suroviny, nalít do formy na srnčí hřbet a dát péct… 

Konkrétně si předehřejte troubu na 180°C, ovesné vločky rozemelte či rozmixujte a smíchejte je s práškem do pečiva, špetkou soli a jedlou sodou.

Pokud máte obavu, že by pro vás chuť ovesných vloček byla příliš intenzivní, můžete namíchat ovesné vločky půl na půl s celozrnnou moukou.

Banány rozmačkejte vidličkou, přimíchejte jogurt (zakysku) a rozehřáté máslo. Zapracujte vejce a přimíchejte ke směsi z ovesných vloček. Dochuťte medem či javorovým sirupem a nalijte do formy. 

Třešně si rozpulte a vypeckujte (ano, je to otrava, ale zase jich je pár :-)) a poklaďte/natlačte do těsta. Dejte péct asi na 40 minut, propečení kontrolujte špejlí. 

Výsledný chlebíček bude hodně vláčný a opravdu málo sladký ;-) Pokud vám vyloženě nejde o to mít moučník bez cukru, klidně do těsta nějakou tu lžíci přidejte.

Musím říct, že já, starý sladkomil, jsem si ho pro ideální stav musela namazat arašídovým máslem. Naopak můj muž, který poslední dny trpí tím, že je nucen zkonzumovat všechny výtvory mého sladkého pečení, jeho méně výraznou chuť velmi kvitoval.

S čerstvým ovocem bude rozhodně opět něčím novým, co bude skvěle slušet třeba snídaňovému stolu.

Banánový chlebíček

Banánový chlebíček

Banánový chlebíček

Banánový chlebíček

Reklamy

1 komentář: „Banánový chlebíček s třešněmi (bez mouky a cukru)

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s