Narozeninové věnečky

Věnečky s vanilkovým krémem

Jednoduché, efektní, roztomilé. Domácí věnečky budou vždycky lepší díky speciální ingredienci zvané láska :-) A až s nimi budete ohromovat na rodinných oslavách a piknicích, nechlubte se tím, že je zvládne každý, kdo už v životě upekl bábovku…

Inu, jednou v roce nastane ten den, kdy vám zničehonic naskočí u věku další číslovka a vy (kromě toho, že skenujete přibývající gratulace na Facebooku a potřebujete přepsat článek „o mně„) musíte popřemýšlet, čím byste sami sebe uctili, aby to mělo nějakou kulturu ;-)

Jelikož odmala miluju věnečky, rozhodla jsem se hecnout a zkusit si udělat podobné krasavce pěkně podomácku. Nikdo mi neřekl, že samotné těsto a jeho upečení je tak jednoduché! A že mnohem horší je matlání krému, u kterého napjatě čekáte, zda konečně ztuhne, abyste ho pak polovinu vypatlali při neodborné manipulaci se zdobičkou :-))

U věnečků je třeba dodržet pár zákonitostí. Například NIKDY během jejich pečení neotvírat troubu dřív, než začnou vychládat. Prostě nesmíte být moc hrr (jako já) a i když máte věnečky na plechu nádherně naběhnuté a troubu jste právě vypnuli, stačí rychlý nápor studeného vzduchu a zbude vám jen pár splasklých ploštíků.

Přesně z tohodle důvodu moje první várka věnečků putovala to koše. Při té druhé jsem raději počkala, až trouba doběhne režim „odvětrávání“ a nechala v ní věnečky ještě půl hodiny. Ale neříkejte to mému muži, který mě chválil za to, jak se mi věnečky napoprvé krásně povedly O:-)

Nicméně jsem byla překvapená, jak snadné je vytvořit si odpalované těsto a jak krásně vám v troubě ty veněčky nabydou. Uvedené množství je zhruba na 25 – 35 věnečků, záleží, jak velké je budete dělat. Já jich – symbolicky a zcela nezáměrně – měla přesně 28…!

Nejprve mě zaujaly věnečky v kuchařce receptů Albert v kuchyni, jenže tam se namísto másla v těstě pracovalo s olejem a do krému dávali mouku a to teda jako nee. Nicméně hned záhy jsem objevila skvělý recept na věnečky u mé oblíbené „insta blogerky“ Petry na jejím blogu Co je v troubě, čímž jí mnohokráte děkuji!

Co budete potřebovat na cca 30 ks věnečků:

na odpalované těsto: 

  • 250 ml vody
  • 100 g másla
  • špetku soli
  • 150 g polohrubé mouky
  • 4 vejce

na krém:

  • 600 ml mléka
  • 1 vanilkový lusk/ 1/4 malé lžičky mleté vanilky
  • 2 žloutky
  • 50 g kukuřičného škrobu
  • 2 vanilkové cukry
  • 130 g másla
  • 3 lžíce moučkového cukru (nebo dle chuti)

Jak postupovat:

Do hrnce nalijte vodu, přidejte máslo a špetku soli a zahřívejte, dokud se nezačne voda vařit. Poté do hrnce přisyte mouku a asi minutu míchejte. Těsto se provaří a začne se přichytávat k hrnci, přičemž ho musíte pomocí vařečky a míchání odlepovat (od toho odpalované těsto).

Následně hrnec odstavte a nechte těsto chvíli zchladnout. Poté je potřeba postupně zašlehat vejce. Můžete to udělat prostřednictvím robota nebo přímo v hrnci ručním šlehačem. Vejce přidávejte po jednom, konzistence se vám bude proměňovat od drobenky až po míchaná vajíčka.

Hotové prošlehané těsto dejte do cukrářského sáčku/zdobičky a na plech vyložený pečicím papírem tvořte kolečka věnečků (můžete si je dopředu předkreslit, ale myslím, že kolečko zvládne nastříkat každý i bez předlohy ;-)).

Dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C na 15 – 20 minut; záleží na velikosti věnečků (moje byly střední s průměrem 5 cm a 20 minut na ně bylo akorát). Ještě jednou opakuji: NEOTVÍRAT troubu, dokud nebudou věnečky krásně nafouklé a zlaté, jinak vám splasknou a bude po parádě.


Mezitím, co se vám věnečky pečou, můžete utvořit krém. Část mléka (asi 100 ml) si odlijte a promíchejte ho s vanilkovými cukry, žloutky, vanilkou a škrobem. Zbylé mléko rozehřejte na plotýnce. Jakmile se začne vařit, přilijte do něj zbylou škrobovo-vanilkovou směs a povařte za stálého míchání do zhoustnutí. Doslaďte cukrem dle chuti. Alternativou je usnadnit si práci použitím hotových vanilkových pudinků (tj. namísto škrobu, vanilky a jednoho vanilkového cukru použijete dva sáčky vanilkového pudinku, postup jinak bude stejný).

A nyní další důležitá věc: krém nechte zchladnout a teprvé poté ho vyšlehejte s máslem. Aneb další chyba, kterou jsem udělala za vás – v teplém krému se vám máslo rozpustí a pak budete horko těžko bojovat za jeho pevnou konzistenci. Záchranou pak je jedině lednička a čas – než s ním budete pracovat, strčte ho do ledničky a nechte trochu zatuhnout.

Upečené věnečky podélně rozkrojte vroubkovaným nožem a plňte krémem (opět pomocí zdobičky či cukrářského sáčku).

Mně se na těchto věněčkách líbí, že jsou navenek poměrně minimalistické a zároveň nejsou nijak přeslazené, potrpíte-li si však na zvednutí glykemické křivky, můžete ještě hotové věnečky potřít moučkovým cukrem rozšlehaným ve vaječném bílku (aspoň spotřebujete ten, co vám zbyl po využití žloutku do krému). Tím se vzhledově ještě více přiblíží kouskům, které znáte z cukráren. A chuťově je nepochybně překonají! ;-)

Věnečky s vanilkovým krémem

Věnečky s vanilkovým krémem

Věnečky s vanilkovým krémem

Věnečky s vanilkovým krémem

Advertisements

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s