Tartaletky s (nejen) citronovým krémem

Tartaletky s citronovým krémem

Křehké těsto naplněné osvěžujícím krémem a dozdobené sezónním ovocem. Není lepšího posla letních nálad a piknikových posezení. Náplň tartaletek můžete s radostí obměňovat – jednou dejte hustý vanilkový pudink, podruhé smetanový sýr utřený s cukrem a zakysanou smetanou. S těmimo malými dortíky určitě nešlápnete vedle.

Na sociálních sítích jsem vás v minulých dnech nalákala na citronový krém neboli lemon curd. Aby nezůstal nadále nepovšimnut mimo hlavní stránku i pro ostatní návštěvníky, naplnila jsem jím křehké tartaletky, které (kromě toho, že určitě zachutnají) rozhodně zaujmou.

Tartaletky jsou vlastně takové mini-quiche ve sladkém provedení. Pokud právě získáváte pocit, že mluvím tatarsky, ani se vám moc nedivím :-) Leč ona je ta francouzská kuchyně dost rozmanitá a bohužel si bez jejich pojmů mnohdy nevystačíme…

Tartaletky jsou trochu zrádné v tom, že (pokud vím), nemají stanovenou standardní velikost, takže se vám může jednoduše stát (jako mně), že až si jednu někde s potěšením objednáte ke kafi, přinesou vám drobka o průměru 5 cm. Což je trochu překvápko pro člověka, který má doma formu, ve které upeče čtyři kousky o průměru dvounásobném a tak nějak bere tuhle velikost za normu.

Svou formu jsem kdysi v akci koupila v e-shopu kitchenette, nicméně efektní tartaletky budete mít (a já vám budu závidět) třeba i v jednoporcových formičkách, které mají v Tchibu. Není taky divu, že na e-shopu jsou dlouhodobě vyprodané.

Protože jsem lidumil, dám sem nejen recept na moje oblíbené a osvědčené tartaletkové těsto (v množství na 6 větších kusů), ale k tomu ještě tři tipy na náplň! ;-)

Suroviny na tartaletkové těsto (6 kusů o průměru cca 9 cm):

  • 100 g změklého másla
  • 150 g hladké mouky
  • 70 g mandlové mouky/najemno rozemletých či rozmixovaných mandlí
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 1 žloutek

Ze změklého másla, mouky, rozemletých mandlí a cukru prsty udělejte drobenku. Přidejte žloutek a asi dvě lžíce studené vody a vypracujte těsto. Nechte ho 20 minut odpočinout v lednici.


Citronový krém čili lemon curd: (bohužel jedna sklenička uvedená zde nestačí :-) )

  • 3 střední citrony, omyté a očištěné (pokud jsou chemicky ošetřené, tak je nechte chvíli odmočit v octové lázni) – z nich jemně nastrouhejte kůru (ale opatrně, opravdu jen žlutou část, jinak vám sladký krém zhořkne) a vymačkejte šťávu, ideálně cca 100 ml
  • 100 g krystalového cukru 
  • 5 žloutků
  • 75 g másla

Všechny suroviny smíchejte a zahřívejte ve vodní lázni. Míchejte, aby se vám krém rovnoměrně prohříval a nepřichytával k nádobě. Máte hotovo zhruba za 10 minut, až krém zhoustne.


Vanilkový krém

  • 3 žloutky
  • 50 g krupicového cukru
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 300 ml plnotučného mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu nebo trochu mleté vanilky

Žloutky vyšlehejte s cukrem, zapracujte škrob a trošku mléka (aby se vám vytvořila pasta). Zbylé mléko přiveďte k varu, přidejte vanilku a stáhnět plamen. Část prohřátého mléka zašlehejte ke žloutkové pastě, vše následně vmíchejte zpět do mléka a společně povařte, dokud krém nezačne tuhnout.


Náplň z krémového sýra

  • 1 kelímek (250 g) Ricotty/Mascarpone nebo podobných
  • 1/2 kelímku (100 g) zakysané smetany
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 2 lžíce krupicového cukru

Do sýra vmíchejte cukr a následně zakysanou smetanu. Propracujte, aby se suroviny pěkně propojily. Tenhle krém je potřeba po naplnění tartaletek nechat ztuhnout v ledničce.


Jak upéct samotné tartaletky?

Těsto rozdělte na části a vyválejte s nich pláty – těsto však bude po upečení hodně křehké, takže to úplně nepřehánějte, ideální bude tloušťka kolem 3 mm. Troubu si zapněte na 180°C.

Těsto vykrajujte třeba pomocí velkého hrnku nebo malého talířku – mělo by mít rozhodně větší průměr než je velikost tartaletkové formy. Formy jím vyložte, pečlivě natlačte do krajů a klidně nechte trochu přesahovat – při pečení sesedne dolů.

Dno propíchejte vidličkou, na těsto položte pečicí papír a zasypte něčím, čím ho zatížíte. Používají se luštěniny, my máme doma dost kamínků, tak využívám ty :-D

Pečte asi 10 minut se zátěží, díky které se těsto na dně nenafoukne, potom ještě dopékejte max 10 minut dozlatova bez zátěže.

Tartaletky vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Po vyndání z formiček (anebo přímo v nich) jim ostrým nožem seřízněte okraje, aby byly rovnoměrné. Vyklepejte drobky :-) a plňte zvolenou náplní. Ozdobte ovocem dle výběru a pak už jen mlsejte nebo doneste pro potěšení jiným mlsounům…

Tartaletky s citronovým krémem

Tartaletky s citronovým krémem

Tartaletky s citronovým krémem

Tartaletky s citronovým krémem

Tartaletky

Tartaletky s vanilkovým pudinkem

Advertisements

Zanechat Odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

WordPress.com Logo

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit / Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit / Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit / Změnit )

Google+ photo

Komentujete pomocí vašeho Google+ účtu. Odhlásit / Změnit )

Připojování k %s